Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 10 sie 2010, 16:28

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam , mam taki problem mam 22 lata zdałem prawo jazdy C+E i chciałem złapać doświadczenie ,jakieś pół roku jako drugi kierowca na trasach międzynarodowych na stażu z urzędu pracy kasa mała ale jakoś trzeba zacząć (ciągnik siodłowy + naczepa ) dogadałem się z gościem że mnie zatrudni na takich warunkach. Rozmawiałem z urzędniczką z urzędu pracy i mi powiedziała , że nie mogę dostać tego stażu bo niby gdzie by miała mi wpisać miejsce wykonywanej pracy i niby ile godzin dziennie bym pracował jeżeli cały czas bym był w trasie , czy to na trasach krajowych czy międzynarodowych , mogę pracować na miejscu na ciężarówkach . Czy ta kobieta nie zna się na swojej robocie , czy to ona ma rację ?? Jeżeli to ona ma rację to niby jak mam zdobyć to doświadczenie ?? jak bez doświadczenia nie chcą przyjąć , czy wszędzie tak jest czy tylko w urzędzie w Kolbuszowej ?? nie rozumiem dlaczego mi się to nie należy.

Post Wysłano: 10 sie 2010, 21:44

Użytkownik

Użytkownik

Ktoś może się w tym orientuje czy mogę dostać staż na tiry czy nie ?? Proszę o pomoc to dla mnie bardzo ważne .

Post Wysłano: 10 sie 2010, 22:24

Moim zdaniem po prostu Cię zbyła jak to bywa z osobami ubiegającymi się o staż z UP. Obsadzają swoich znajomych itp, a Ty jak sobie nie wychodzisz tego i nie będziesz się upominał, to nie dostaniesz.

Post Wysłano: 10 sie 2010, 22:38

Także mi się wydaje, że poprostu chciał Cię zbyć. Ale tak szczerze ta robota to marna. Pół roku w podwójnej obsadzie to bardzo mało jeśli chodzi o doświadczenie. Szczególnie jeśli mówisz, że kasa malutka to gra nie warta świeczki. Na twoim miejscu czegoś bym jeszcze poszukał ale to już twoja sprawa. Są firmy w których zaczniesz na busie i dojdziesz do zestawu, napewno za lepszą kasę.

Post Wysłano: 10 sie 2010, 23:34

Użytkownik

Użytkownik

Ja nie jestem pazerny , takie pieniądze na początku mi wystarczą , a po pół roku jazdy z kimś doświadczonym na trasach międzynarodowych na pewno da mi jakieś doświadczenie , tylko chcę się dowiedzieć czy jest taki przepis ze na tiry nie ma stażu , czy to jest jakaś ściema . Jeżeli wiecie coś więcej na ten temat to piszcie .

Post Wysłano: 10 sie 2010, 23:49

Policzy tylko czy te 700zł wystarczy Ci chociaż na przeżycie w trasie.

Post Wysłano: 10 sie 2010, 23:53

Użytkownik

Użytkownik

Cytat z regulaminu PUP wklejam poniżej, możesz tez popatrzyć na ustawę i rozporządzenie stanowiące o odbywaniu stażu, możesz tez zadzwonić do jakiekolwiek PUP w Polsce i popytać jak wygląda taka sprawa a poza tym nie musisz od razu się chwalić ze kierowcą tira, tylko, że chcesz staż w firmie transportowej i że po odbyciu stażu będziesz u nich miał zatrudnienie. Moim zdaniem jak pisali koledzy powyżej po prostu Cie zbyła, bo niby będąc na stażu oni dzwonią di firmy i proszą stażystę do telefonu, ale to żaden argument. Pisz podanie o staż, sensownie uzasadnij.
Cytuj:
Warunki odbywania stażu regulują przepisy:

* ustawa z dnia 20 kwietnia 2004r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (tekst jednolity: Dz.U. z 2008r. Nr 69, poz. 415 z późn.zm.)
* rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 20 sierpnia 2009r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych (Dz.U. Nr 142, poz.1160)

STAŻ - to nabywanie umiejętności praktycznych do wykonywania pracy przez wykonywanie zadań w miejscu pracy bez nawiązania stosunku pracy z pracodawcą.

Do odbycia stażu na okres do 12 miesięcy Powiatowy Urząd Pracy (PUP) może kierować osoby w wieku do 25 lat oraz absolwentów szkół wyższych w wieku do 27 lat, którym od dnia ukończenia studiów nie upłynęło 12 miesięcy.

Do odbycia stażu na okres do 6 miesięcy PUP może kierować:

* bezrobotnych do 25 roku życia,
* długotrwale bezrobotnych,
* bezrobotnych po zakończeniu kontraktu socjalnego,
* bezrobotne kobiety, które nie podjęły zatrudnienia po urodzeniu dziecka,
* bezrobotnych powyżej 50 roku życia,
* bezrobotnych bez kwalifikacji zawodowych, bez doświadczenia zawodowego lub bez wykształcenia średniego,
* bezrobotnych samotnie wychowujących co najmniej 1 dziecko do 18 roku życia,
* bezrobotnych, którzy po odbyciu kary pozbawienia wolności nie podjęli zatrudnienia,
* bezrobotnych niepełnosprawnych.

Do odbycia stażu na warunkach określonych w ustawie o promocji zatrudnienia........, PUP może kierować dodatkowo osoby niepełnosprawne o statusie poszukujących pracy - niepozostających w zatrudnieniu.

W odniesieniu do osób bezrobotnych, staż finansowany jest ze środków Funduszu Pracy, natomiast w odniesieniu do niepełnosprawnych-poszukujących pracy ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

Organizatorem stażu może być:

* pracodawca tj. jednostka organizacyjna, chociażby nie posiadała osobowości prawnej a także osoba fizyczna, jeżeli zatrudniają one co najmniej 1 pracownika,
* przedsiębiorca niezatrudniający pracownika, na zasadach przewidzianych dla pracodawców,
* rolnicza spółdzielnia produkcyjna,
* pełnoletnia osoba fizyczna, zamieszkująca i prowadząca na terenie Polski, osobiście i na własny rachunek działalność w zakresie produkcji rolnej lub zwierzęcej, w tym ogrodniczej, sadowniczej, pszczelarskiej i rybnej, w pozostającym w jej posiadaniu gospodarstwie rolnym o powierzchni przekraczającej 2 ha przeliczeniowe lub prowadząca dział specjalny produkcji rolnej,
* organizacja pozarządowa.

U organizatora stażu, który jest pracodawcą staż mogą odbywać jednocześnie bezrobotni w liczbie nieprzekraczającej liczby pracowników zatrudnionych u organizatora w dniu składania wniosku w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy.

U organizatora stażu, który nie jest pracodawcą, staż może odbywać jednocześnie jeden bezrobotny.

Wniosek o organizację stażu organizator składa do powiatowego urzędu pracy.

Staż odbywany jest na podstawie umowy zawartej przez dyrektora powiatowego urzędu pracy z organizatorem, według programu określonego w umowie.

Bezrobotny nie może odbywać ponownie stażu u tego samego organizatora na tym samym stanowisku pracy, na którym wcześniej odbywał staż, przygotowanie zawodowe w miejscu pracy lub przygotowanie zawodowe dorosłych.

W okresie odbywania stażu, osobie uprawnionej przysługuje prawo do pobierania stypendium.

Post Wysłano: 11 sie 2010, 0:11

Użytkownik

Użytkownik

wolfzan- myślę że 700 zł wystarczy , chyba że ktoś bardzo lubi maszyny na stacjach to mu raczej nie wystarczy
Adrian-dzięki za ten dokument , ja tam nie widzę nic takiego że , wszyscy mogą dostać staż oprócz kierowców tirów na trasach międzynarodowych czy też krajowych .

Post Wysłano: 11 sie 2010, 12:23

Użytkownik

Użytkownik

Nie przejmuj się gadaniem biurw, formularz i tak składasz na biurze podawczym a decyzję podejmuje dyrektor PUP. 8) Miejsce pracy wpisz Europa lub UE, ewentualnie cała Polska i nie ma siły, muszą się zgodzić. :mrgreen:

Swoją drogą to PUP zaraz po Zusie jest najbardziej skostniałą instytucją i trzeba mieć cierpliwość żeby coś tam załatwić :roll:

Post Wysłano: 12 sie 2010, 13:14

Użytkownik

Użytkownik

wojtass4 dzięki , ciekawe tylko czy się wyrobię z tymi papierami , bo w u nas w Urzędzie Pracy już im się prawie skończyły pieniądze na staże w tym roku .

Post Wysłano: 12 sie 2010, 13:18

Użytkownik

Użytkownik

A jeżeli chciałbym pracować u kogoś na przyuczeniu , i nie dostawałbym za to wynagrodzenia to czy mogę prowadzić tira bez żadnej umowy o zatrudnienie ?? Czy ktoś to sprawdza na drodze, np Inspekcja transportu ??

Post Wysłano: 12 sie 2010, 14:20

Cytuj:
A jeżeli chciałbym pracować u kogoś na przyuczeniu , i nie dostawałbym za to wynagrodzenia to czy mogę prowadzić tira bez żadnej umowy o zatrudnienie ?? Czy ktoś to sprawdza na drodze, np Inspekcja transportu ??
Szanuj siebie i innych! Jeszcze by tego brakowało, żeby tyrać za darmo... Ehhh

Post Wysłano: 12 sie 2010, 17:11

Użytkownik

Użytkownik

wolfzan- ale ja chcę ja chcę się nauczyć a jak nikt nie chce mnie przyjąć bez doświadczenia a urząd pracy rzuca mi kłody pod nogi to w jaki sposób mam się nauczyć fachu ?? Jakoś się mogę przemęczyć bez wynagrodzenia przez jakieś 3 miesiące miesięcy , a później będzie mi na pewno już łatwiej gdzieś się załapać.

Post Wysłano: 12 sie 2010, 18:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6960608
Samochód: Audi A3

Cytuj:
Jakoś się mogę przemęczyć bez wynagrodzenia przez jakieś 3 miesiące miesięcy , a później będzie mi na pewno już łatwiej gdzieś się załapać.
Kolego i właśnie przez takich ludzi jak Ty kierowcy zarabiają takie śmieszne kwoty, bo jak Ty mówisz, że będziesz pracował za darmo, to pracodawca pomyśli, że tak każdy może.

Post Wysłano: 12 sie 2010, 20:28

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Jakoś się mogę przemęczyć bez wynagrodzenia przez jakieś 3 miesiące miesięcy , a później będzie mi na pewno już łatwiej gdzieś się załapać.
Kolego i właśnie przez takich ludzi jak Ty kierowcy zarabiają takie śmieszne kwoty, bo jak Ty mówisz, że będziesz pracował za darmo, to pracodawca pomyśli, że tak każdy może.
Czyli lepiej żeby kolega siedział i nic nie robił i pod koniec miesiąca miał 0zł na koncie? Czy może lepiej te 700zł a ja bym jeszcze się umówił z pracodawcą że dołoży z 1000zł czy 1500zł i tak mu kierowca za darmo wyjdzie.

Ja pracowałem pół roku za 430zł na stażu w biurze kilka lat temu - jakoś urzędnicy nie mieli mi za złe że zaniżam pensję. To nie o to chodzi. Po to staż trwa pół roku lub rok aby człowiek coś się nauczył a jednocześnie pracodawca nie mógł cię wykorzystywać w nieskończoność.

Natomiast z Urzędem Pracy trzeba zdecydowanie - ja sam walczyłem o staż tak jak ty i go dostałem, potem jeszcze złożyłem wniosek o certyfikat kompetencji i również mi go sfinansowali - warunek był tylko taki, że ktoś mnie zatrudni.

Tylko co będzie jeśli wezwią cię do Urzędu Pracy coś podpisać czasem niespodziewanie w ciągu dnia a ty będziesz w trasie. Ale próbuj je przekonać że taką drogę objąłeś. Nie chcę ci doradzać ale może znajdź lepiej pracę w koło komina na jakimś starym zestawie, zawsze to lepiej na początek niż męczyć się z jakimś typem pół roku.

Post Wysłano: 12 sie 2010, 21:09

Użytkownik

Użytkownik

volvo83- dzięki za wskazówki -
Mam jeszcze takie pytanie dzwonił do mnie przewoźnik który ma trasy na Ukrainę jadą na trzy zestawy , i mówił że mogę się z nim zabrać , i chodzi mi o to czy można prowadzić tira bez żadnej umowy ??

Post Wysłano: 12 sie 2010, 21:37

Cytuj:
wolfzan- ale ja chcę ja chcę się nauczyć a jak nikt nie chce mnie przyjąć bez doświadczenia a urząd pracy rzuca mi kłody pod nogi to w jaki sposób mam się nauczyć fachu ?? Jakoś się mogę przemęczyć bez wynagrodzenia przez jakieś 3 miesiące miesięcy , a później będzie mi na pewno już łatwiej gdzieś się załapać.
Niestety żyjemy w takich czasach, że jak sam się o coś nie postarasz, to nikt Ci nie pomoże. Nikogo tak na prawdę nie interesuje to, że nie możesz znaleźć pracy czy że Urząd Pracy nie chce Ci przydzielić stażu. Każdy dba o własny tyłek. Takie są realia i albo się na to godzisz i sobie z tym radzisz, albo nie.
Cytuj:
Po to staż trwa pół roku lub rok aby człowiek coś się nauczył a jednocześnie pracodawca nie mógł cię wykorzystywać w nieskończoność.
Ideą stażu z Urzędu Pracy jest to, że pracodawca bierze młodego pracownika na trzy miesiące czy na pół roku czy na rok. W tym czasie pracownik zdobywa doświadczenie, a po skończeniu stażu pracodawca go zatrudnia. Niestety w praktyce wygląda to tak, że staż jest traktowany jako możliwość podjęcia jakiejkolwiek pracy i zarobienia jakichś pieniążków. Obecnie jest to ok. 700zł. Ja sześć lat temu pracowałem za ok. 450zł miesięcznie i nikt nie mówił, że zaniżam stawki, bo pracownicy na etacie zarabiali tam 600zł....
Cytuj:
volvo83- dzięki za wskazówki -
Mam jeszcze takie pytanie dzwonił do mnie przewoźnik który ma trasy na Ukrainę jadą na trzy zestawy , i mówił że mogę się z nim zabrać , i chodzi mi o to czy można prowadzić tira bez żadnej umowy ??
Nie.

Post Wysłano: 12 sie 2010, 21:54

Użytkownik

Użytkownik

wolfzan- a może można spisać jakąś umowę przed wyjazdem o dzieło albo coś nie wiem bo się na tym nie znam

Post Wysłano: 12 sie 2010, 22:20

Można o dzieło, można umowę zlecenie.

Post Wysłano: 12 sie 2010, 23:38

Użytkownik

Użytkownik

i jak to wygląda z taką umową ,spisuje ją z pracodawcą przed wyjazdem ,wsiadam z nim w auto i w drogę ,czy jeszcze trzeba iść z tym gdzieś do urzędu ??