Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 14 lis 2010, 15:14

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam i o podatki pytam ;)

Jaka stawka ryczałtu (w przypadku wybrania opodatkowania ryczałtem ewidencjonowanym) obowiązuje kierowców na własnej działalności i co dokładnie wpisuje się na fakturze jako usługę?(praca to prowadzenie zestawu nie należącego oczywiscie do mnie).

Bo kogo pytam to mi inaczej odpowiada od 5,5% przez maksymalne aż do stwierdzeń, że nie mogę być na ryczałcie.

Zaczynam teraz działalność i wybralem ryczałt i zastanawiam się czy od nowego roku nie wziąć zasad ogólnych.

Post Wysłano: 14 lis 2010, 16:47

Odnośnie stawki niestety nie mogę Ci pomóc, bo nie wiem, ale czy nie lepiej poświęcić te 100 czy 150 zł na księgową i mieć święty spokój? Wtedy to ona podpisuje się pod wszystkimi papierami i w razie pomyłki ona bierze za to odpowiedzialność, a tak to skarbówka nawet za 1gr będzie Cię ścigać.

Post Wysłano: 15 lis 2010, 4:25

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Rudy 102

Powiem tak najlepiej wziac ksiegową bo jak bedzie sie pracowac to kiedy sie znajdzie czas na papierkową robote...

Koszty zalezne od rodzaju firmy i ilosci papierkowej roboty...

Ja płace 130 zł... Moze to w skaliroku duzo zaoszczedzone ale mysle ze oszczedza to duzo problemów i nerwów....

Post Wysłano: 15 lis 2010, 8:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8990977

Faktycznie najlepiej zainwestować w księgową. Jeśli będziesz na ryczałcie 5,5% to nie będzie miała za wiele roboty, to i cena za usługę nie powinna być wysoka. Ja płacę 50+vat.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]