Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 10 lis 2010, 13:50

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8001158

Witam. Posiadam prawo jazdy kat. C i do wydania troszkę gotówki. Zamierzam zainwestować w autolawetę. Tu pojawia się parę pytań odnośnie uprawnień na kierowanie tego typu pojazdem.

1. Jako pojazd o DMC >3,5 t potrzebny jest tachograf, a jak wiadomo jako właściciel rozwijającej się firmy miałbym czasem dwa, czasem trzy kursy dziennie o różnych porach dnia i nocy, po za tym nie raz, nie dwa musiał bym czekać aż Policja dopełni swoich obowiązków i będę mógł zabrać auto z drogi. W ten sposób nie trudno przekroczyć czas pracy. Jest jakiś sposób, aby legalnie pozbyć się tacho?

2. Kurs na przewóz rzeczy, czy jest potrzebny?

3. Licencja na przewóz uszkodzonych pojazdów podobno nie potrzebna.

4. Autolaweta zazwyczaj posiada zamontowaną wciągarkę, rozumiem, że potrzebuje ona odpowiednie atesty itd. co z uprawnieniami do jej obsługi?

5. Czy rejestrując auto jako pomoc drogowa mogę jechać za granicę i sprowadzić auto?

6. Przewóz na potrzeby własne, własnego auta, oświadczenie o przewozie na potrzeby własne wystarczy?

7. Jazda w święta itd, gdy zakaz poruszania się pojazdami o DMC >3,5 t pomocy drogowej chyba nie obowiązuje? Jako pojazd specjalny

8. Podobno autopomoc nie wymaga opłacania żadnych opłat drogowych typu winiety itd. Wystarcy opłacenie OC

Post Wysłano: 15 lis 2010, 14:31

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8001158

Oto co się dowiedziałem na innym forum.
Cytuj:
odp.1. Tacha do 100km od siedziby nie używasz ale tacho i legalizacje musze mieć.
odp.2. Kwalifikacja wstępna czy jak to się tam teraz zwie potrzebna.
odp.3. Jak to u nas bywa jeden przepis jest sprzeczny z drugim. Prościej wyrobić licencje niż włuczyć się po sądach z itd.
odp.4. Z tego co mi wiadomo to papierów na obsługę nie trzeba.
odp.5. Możesz jechać po auto ale radze mieć licencje.
odp.6. Na zaświadczeniu na potrzeby własne nie możesz wystawiać faktury za transport.
odp.7. Zakazy w Polsce z tego co wiem obowiązują powyżej 12t, czyli 609 cie nieobowiązują. u sąsiadów jest podobnie z tego co wiem to Czechy mają od 7,5t. Na zakaz można wjeżdżać pod warunkiem że odbierasz auto z miejsca gdzie obowiązuje.

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]