Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Mam pytanie - jak wiadomo możemy odliczyć sobie 60% Vatu z auta osobowego nie więcej jednak niż 6 tyś zł.

1. Kupuję samochód za 50 000 netto + 11 500zł (23% VAT ) - Czyli z VATU odliczam 6 tyś zł, a czy tą kwotę netto mogę wbić w koszty - jednorazowo lub amortyzując ten samochód?

2. Czy ten sam samochód jeśli wezmę leasing to cała kwotę leasingu mogę wbić w koszty czy znowu jak powyżej?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 958060

Na początku powiem, ze nie jestem na 100% pewien tego co napisze, tak na 90% :) Wiec gwarancji nie dam, a jeśli ktoś wie lepiej, to niech dla pewności mnie poprawi lub potwierdzi.

1. Vatu odliczasz oczywiście te 6 tys. zł. Kwotę netto amortyzujesz, nie można jednorazowo ze względu na jej wysokość. Dodatkowo nieodliczony VAT czyli 5,5 tys możesz wrzucić sobie w koszty.

2. Zdecydowanie polecałbym leasing, ponieważ z tego co pamiętam jest taki kruczek, że VAT w leasingu można 2-krotnie odliczyć, najpierw przy pierwszej wpłacie do tych 6 tys. lub 60% vatu, a potem drugi raz przy wykupie tak samo jak wcześniej. Musisz sobie poszukać jak to dokładnie wygląda albo spytać agenta. Jeśli masz leasing to oczywiści nie amortyzujesz tylko całą ratę wrzucasz sobie w koszty.

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]