Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 maja 2011, 13:13

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: XF

Witam wszystkich. Od pewnego czasu zastanawiam się nad rozpoczęciem działalności transportowej. Chciałbym wykonywać usługi na trasie Polska-Rosja i Polska-Białoruś. Mam do Was kilka pytań. Przeszukałem internet ale konkretnych odpowiedzi niestety nie znalazłem. A mianowicie:
Wiem, że aby otrzymać karnet TIR i wykonywać przewozy pod jego osłoną należy złożyć dokumenty:
- podstawę prawną wykonywanej działalności,
- regon,
- złożyć gwarancję ustalaną przez, macierzyste zrzeszenie przed wydaniem karnetu TIR,
- kopie posiadanych koncesji,
- wycena majątku firmy (nieruchomości),
- obroty za poprzedni kwartał i dochody za ostatni rok (Urząd Skarbowy),
- opinię banku prowadzącego rachunek firmy. ZMPD w Polsce określiło gwarancję dla przewoźnika w wysokości 50.000 USD.

Mam wobec tego takie pytanie: Czy jeśli moja firma nie posiada majątku w postaci nieruchomości (np. mieszkam u rodziców a plac, gdzie trzymam auto wraz z garażem w którym dokonuję drobnych napraw dzierżawię) może w takiej sytuacji nie otrzymać karnetu TIR?
Co się dzieje w przypadku gdy jest to nowo powstała firma i nie można przedstawić zarówno dochodów za ostatni rok jak i obrotów za kwartał? Czy w takim wypadku należy rozpocząć działalność i przez pewien czas jeździć np. po kraju?

Kolejne pytanie dotyczy gwarancji i jej sumy. W internecie znalazłem kwotę 50000USD, niedawno słyszałem od kogoś, że jest to 6000 USD? Która z powyższych sum jest prawidłowa? Wiem, że gwarancja ta może być w formie gwarancji bankowej, kaucji, polisy ubezpieczeniowej, depozytu. Chciałbym dokładnie wiedzieć jak to jest z polisą ubezpieczeniową? Czy istnieje jakaś konkretna forma ubezpieczenia się? Czy jest to na zasadzie cesji ubezpieczenia np. ciągnika siodłowego lub ubezpieczenia OCP?

Jak to jest z zezwoleniami? Chodzi mi głównie o Białoruskie? Czy nowa firma ma szanse dostać takie zezwolenia? Jeśli tak to w jakich ilościach maksymalnie?

Jakie jeszcze wymogi muszę spełnić?

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Post Wysłano: 05 maja 2011, 21:37

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

proponuję kontakt w sprawie karnetu z ZMPD www.zmpd.pl,
a w sprawie zezwoleń jak również licencji na transport z BOTM ( obecnie jest częścią GITD)www.gitd.pl
to będzie najbardzie właściwe załatwienie sprawy.
na marginesie dodam że golasom karnetów nie dają, a zezwolenia być może można zakupić w ramach posiadanych przydziałów lub limitów.

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]