Cytuj:
tutaj mój filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=SIKa86gmZ6o
odległość między kierownicą, a oparciem fotela musi być taka, aby nadgarstki kierowcy swobodnie mogły zwisać ponad górną częścią koła kierowniczego. kierowca musi mieć swobodny dostęp do całego obwodu kierownicy nawet wówczas jeżeli podczas gwałtownego hamowania zostaniemy przez pas bezpieczeństwa przyciśnięci do oparcia.
Akurat z ustawieniem fotela i dobraniem odpowiedniej pozycji w aucie osobowym nie mam problemu, ale tam nie spędza się tylu godzin ile w pracy.
Cytuj:
Kiedyś śmiałem się ze starych szoferów,że siedzisko z przodu mają tak opuszczone aż człowiek ma uczucie zjeżdżania z fotela.
Jak przejmuję autobus od starszych kierowców, to właśnie oni często mają ustawiony fotel tak, że prawie się z niego zjeżdża w przód. Jest to dosyć niewygodne, ale może to w jakiś sposób pomaga?
Cytuj:
Dobrze jak fotel ma pompowane poduszki w części lędźwiowej. Jak jeździłem samochodami które tego nie miały to podkładałem butelkę albo poduszkę pod plecy.
Problem polega na tym, że większość tych poduszek jest niesprawna i albo nabija powietrze, chwilę trzyma i puszcza, albo od razu puszcza, albo wcale nie nabija.