Witam, mam pytanie kupiłem używaną ciężarówkę ale jeszcze jej nie odebrałem, założyłem działalność która startuje 03.09.2011 i w ten dzień chce odebrać auto + FV jeszcze nie mam licencji na krajowy przewóz rzeczy ale jakoś to auto muszę przyprowadzić pod dom jakie dokumenty muszę mieć przy sobie w razie kontroli ITD , chce uniknąć problemów.
GG: 1699214
Samochód: MAN TGX 18.440
Dokumenty pojazdu i FV wystarcza do przyciągnięcia auta, a reszta jak zwykle przy ciężarówce, prawko, karta kierowcy lub wykresówki oraz zaświadczenia na okresy nieporwadzenia pojazdu. Nie musisz mieć licencki na krajowy przewóz rzeczy bo jedziesz samym autem nie w celach przewozowych, zarobkowych.
Proszę mnie poprawić jeśli się mylę, ale z tego co słyszałem od inspektora to kierującego samochodem dopiero co zakupionym nie obowiązuje WE561/2006, z uwagi na to, iż nie jest on po pierwsze zarejestrowany w firmie (brak wypisu z licencji na ten pojazd), nie jest przerejestrowany na nowego właściciela a co za tym idzie nie może świadczyć usług transportowych.
Zgadza się. Kilkukrotnie zatrzymywany przez ITD pokazywałem tylko fakturę potwierdzającą zakup i kazali jechać dalej, bez żadnej dodatkowej kontroli. Jest to jeden z wyjątków niestosowania WE561/2006.
No właśnie - jak to jest kupię samochód na starych tablicach i co wtedy? Jak zarejestrować ViaTolla przecież dowód nie jest na mnie?
Rozwinę temat dalej - sprzedaję samochód i człowiek który jedzie nie ma już mojego Viatolla ale dalej ma tablice -ITD zatrzymuje i kto płaci? Trzeba na fakturze pisać godzinę sprzedaży chyba.
Tym, kto płaci podczas kontroli za nieposiadanie ViaBoxa jest właściciel na fakturze. Czyli ten nowy.
A co odnośnie pytania rejestracji samochodu na systemie ViaToll - idziesz do punktu dystrybucji, okazujesz dowód rejestracyjny, dowód zakupu (fakturę) i na stare numery rejestracyjne rejestrują, lecz na Ciebie jako nowego właściciela rejestrują pojazd w systemie. Później, po przerejestrowaniu zmieniasz dane w Punkcie Obsługi Klienta i po kłopocie.
GG: 4015060
Samochód: Magnum 480 DXI
To nie jest do końca tak jak piszecie że bez problemu można śmigac ,musi byc tarczka bądz karta kierowcy jeżeli cyfrówka bo choc to nie jest przejazd zarobkowy to i tak czas prowadzenia Was obowiązuje . Pomyslcie sobie czy np. z Francji można by było gnac do kraju non stop
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 28 gości