Siema,
W przyszłym tygodniu mam ładunek do Danii, lecz wcześniej ciężarówką tam nie byłem. Chcę się dowiedzieć jak wygląda sytuacja opłat za drogi, gdzie się płaci, co trzeba mieć ze sobą, jakie drogi są płatne i na co uważać i zwrócić uwagę.
Z góry dzięki za informacje
GG: 4585677
Witaj, właśnie wróciłem z Danii. Też byłem tam pierwszy raz. Winietę kupisz jeszcze w Niemczech. Jak jedziesz autostradą A7 od Hamburga, to około 50 km przed granicą będziesz miał Shella, gdzie kupisz winietę. Jeśli chodzi o drogi to jest bardzo podobnie do Holandii czy Belgii, ogólnie dużo zakazów wyprzedzania. Szerokości!
W Danii obowiązuje eurowinieta, tu masz wykaz punktów sprzedaży http://www.ages.de/servlet/GBSFile?id=5
Faktycznie Dania przypomina mi kraje Beneluksu, ogólnie dobrze się jeździ, tylko wyjazdy z parkingów mają strasznie krótki rozbieg.
Dogadasz się po angielsku, żaden problem.
Ja pływałem do Danii z Helsingborga w Szwecji i potem z Rodby do niemieckiego Puttgarden, ta druga linia płynie z góra godzinę.
_________________ Jeśli coś kochasz, zwykle nie jest to pracą,
talent nie idzie w parze z wysoką płacą.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 23 gości