Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 20 maja 2012, 15:13

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: grat

Mam Pytanko:

Jak wygląda kwesta odpoczynku weekendowego gdy się pracuje nie co dziennie ale np. co drugi dzień??

normalnie jak wiadomo po wyjeżdżeniu tygodniowego limitu godzin jazdy albo po 6 dniach roboczych.
No ale co w przypadku gdy ktoś pracuje - jak ja w uk w agencji gdzie praca bywa różna. Jak dotąd nie miałem takich dylematów bo zawsze wypadało mi 48h przerwy w tyg ale co w przypadku gdy np
poniedz praca
wtorek - wolne
środa praca
czwartek praca
piątek wolne
sobota praca

czyli przekładaniec. Czyli kiedy musze robić pauze weekendową?

Dzięki

Post Wysłano: 20 maja 2012, 16:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cytuj:
TYGODNIOWY OKRES AKTYWNOŚCI
„Tygodniowy okres pracy” ograniczony jest odpoczynkami tygodniowymi. Kierowca pomiędzy dwoma kolejnymi okresami odpoczynku tygodniowego może wykorzystać maksymalnie 6 okresów 24 godzinnych na realizację zadań przewozowych; przykładowo, kierowca rozpoczynając w danym tygodniu pracę w poniedziałek o godzinie 9:00, musi rozpocząć kolejny odpoczynek tygodniowy najpóźniej w niedzielę o godzinie 9:00 (analogicznie rozpoczynając pracę we wtorek o 12:00, musi rozpocząć kolejny okres tygodniowego odpoczynku o 12:00 w kolejny poniedziałek).
http://www.csk.szczecin.pl/czas-pracy-k ... -w-pl-i-ue

Post Wysłano: 20 maja 2012, 16:51

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Mam Pytanko:

Jak wygląda kwesta odpoczynku weekendowego gdy się pracuje nie co dziennie ale np. co drugi dzień??

normalnie jak wiadomo po wyjeżdżeniu tygodniowego limitu godzin jazdy albo po 6 dniach roboczych.
No ale co w przypadku gdy ktoś pracuje - jak ja w uk w agencji gdzie praca bywa różna. Jak dotąd nie miałem takich dylematów bo zawsze wypadało mi 48h przerwy w tyg ale co w przypadku gdy np
poniedz praca
wtorek - wolne
środa praca
czwartek praca
piątek wolne
sobota praca

czyli przekładaniec. Czyli kiedy musze robić pauze weekendową?

Dzięki
proponuje zapoznać sie z całym rozporządzeniem 561 tam jest dokładnie opisane jak należy robić odpoczynki.
z tego co piszesz wygląda że nie masz regularnego odpoczynku tygodniowego w wymiarze minimum 45 godzin, a to kosztuje bo kare dostaniesz ty i twój pracodawca - by uniknąc takich sytuacji zostało stworzone przytoczone na wstepie rozporządzenie.

Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]