Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 19 cze 2012, 22:06

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam!
Jestem w trakcie kursu na kat. E
Posiadam kat. A, B ,C ,D.
Lekarz wystawił mi ważność badań na 5 lat.
Wcześniej miałem zawsze, wszystko bezterminowo, w tej chwili zaznaczył mi wszystkie kat. na orzeczeniu na 5 lat.
Nie chciałbym sobie ograniczać kat. amatorskich do 5 lat i zanosić tych badań.
Czy możliwe by było wykorzystanie badań, które są w starostwie sprzed 2 lat? Wykonywane przy kat. D.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

w tej chwili prawo jazdy C, C+E oraz D wystawiane są czasowo.
na podstawie Kwalifikacji Okresowej, psychotestów i dopuszczenia do lekarza prawo jazdy wystawiane są na taki okres jaki zaleci lekarz, najczęściej 5 lat.
po tym okresie musisz zrobić KO oraz badania.
jeżeli nie zrobisz tego, prawo jazdy dalej masz i uprawnia Cię ono do prowadzenia kat. wymienionych w nim bez wykonywania zawodu.
więc będziesz mógł jeździć kat. B, kat. C np. kamperem kat. C+E zespołem pojazdów kolekcjonerskim na zlot lub kat. D autobusem zabytkowym też na jakąś imprezę.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cyryl, ale jeżeli mam w orzeczeniu lekarskim zaznaczone wszystkie kat. tzn. a, b, c, d, e i pod spodem jest data to a i b bede mial nadal bezterminowo jak zaniose takie orzeczenie? Widzialem badania u kolegow z kursu i tam maja po staremu tak jak zawsze wszystko bezterminowo. Dodam, ze mam termin, ale zadnych przeciwskazan nie mam wpisanych.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

są dwa badania jeżeli chodzi o wykonywanie zawodu kierowcy.
pierwsze robisz aby być dopuszczonym do kursu i to jest dla tych, którzy zamierzają posiadać prawo jazdy wyższych kategorii, ale nie pracować jako kierowca.
możesz z samym protokołem egzaminu otrzymać prawo jazdy bezterminowe, ale bez wpisanego kodu 95 i nie będziesz mógł pracować jako kierowca.

natomiast po skończeniu Kwalifikacji Wstępnej, aby być dopuszczonym do zawodu kierowcy trzeba najpierw dostać dopuszczenie przez lekarza i to takiego uprawnionego do wydawania tych zaświadczeń, z tym zrobić psychotesty. dopiero na podstawie tych wszystkich papierków dostajesz prawo jazdy z wpisanym kkodem 95, oznacza to dopuszczenie do zawodu. na takim prawo jeździe jest termin, najczęściej 5 lat.

zobacz tu: http://www.badania-na-prawo-jazdy-wrocl ... od-95.html

ja mam prawo jazdy stare i już powinieniem zrobić Kwalifikację Okresową, dopuszczenie przez lekarza i psychotesty, bo termin już wyszedł.
więc z tym prawem jazdy mogę dalej jeździć na kat. B, C, C+E i D ale nie mogę wykonywać zawodu kierowcy.
ale żeby było ciekawiej mogę prowadzić naukę jazdy i jazdy doszkalające na drogach i na torze, bo mam do tego uprawnienia, a do szkolenia nie trzeba KO.
oczywiście uprawnienia instruktora nauki jazdy i instruktora doskonalenia techniki jazdy również są terminowe, a w moim przypadku nie pokrywają się z terminami prawa jazdy.
żeby było zabawniej to ja prowadzę szkolenie okresowe, ale sam aby dostać zaświadczenie o ukończeniu KO muszę iść do kogoś innego na taki kurs.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
w tej chwili prawo jazdy C, C+E oraz D wystawiane są czasowo.
Nie zgadzam się.
Same kategorie można jeszcze uzyskać bezterminowo. Co do jazdy zawodowej, to masz rację, tylko do jazdy zawodowej potrzebujesz orzeczenia psychologicznego na podstawie ustawy o transporcie drogowym, oraz orzeczenia lekarskiego na podstawie ustawy o transporcie drogowym i kodeksu pracy. Do samego kursu na Prawo Jazdy i uzyskania uprawnień potrzebujesz tylko orzeczenia na podstawie ustawy Prawo o Ruchu Drogowym. I nic nie stoi na przeszkodzie, aby lekarz takie orzeczenie wydał bezterminowo (oczywiście poza stanem zdrowia).

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]