Użytkownik
Samochód: Scania S450
Witam. Mam pewne pytanie. Otóż mam nagraną już robote, na wywrotce w trakcie żniw, praca polega na przewożeniu zboża z pól na baze firmy (promień ok. 80 km.). W czasie kursu na KW, dowiedziałem się, że gospodarstwo rolne ma wyłączenie z rejestracji czasu pracy, gdy promień przemierzanej drogi, nie jest większy niż 100 km. od bazy firmy. Dodam, że gość u którego mam jeździć ma również własny transport i świadczy usługi zarobkowe, posiada licencję itp. Ale tu jednak chodzi o przewóz zboża z JEGO pól, JEGO samochodem, a ja będę tylko i wyłącznie kierowcą. Dziś na wykładach z inspektorem dopytywałem się szczegółów i niby powiedział, że wszystko legalnie i będę mógł jeździć "bez tacha". Jednak nie wiem jak to jest w praktyce, bo jak każdy dobrze wie, w gadce jest ładnie pięknie, a przy kontroli wychodzi szydło z worka.
Pytania:
Chodzi mi o to jak mam niby udowodnić to, że jeździłem w transporcie związanym ze żniwami? Załóżmy, zaczynam jeździć od 30 lipca, kontrole mam 20 sierpnia, i co na to inspektor? Nie będzie żądał jakiś "potwierdzeń" na to, że od 30 lipca jeździłem przewożąc zboże? Czy też nałoży na mnie kare, za czas pracy (każdy wyobraża sobie jak to wygląda na wywrotce). Nie wiem czemu, ale inspektor gdy się o to pytałem, dziwnie zmieniał temat, jakby nie wiedział o co chodzi i nie wiem, czy mu zaufać...
Może ktoś z was miał z takim czymś doczynienia?