Cytuj:
...Waga też pewnie ma jakąś granice wytrzymałości więc długo by tam nie wytrzymała
Poza tym nie ma opcji żeby patrole się wyrobiły ze ściąganiem wszystkich ciężarówek które przekroczyły naciski
wagi na kopalniach mają zakres do 65 ton, takie które montuje się na budowach do 60 ton. przy budowie AOW na dobę było 800 aut i wagi mimo, że nie nowe spokojnie wytrzymywały, a po zakończonej budowie zostały zdemontowane i pojechały na następną.
jedyne uszkodzenie jakie było, to wyskoczenie z łoża dlatego, że wjeżdżające auto wjechało za szybko i gwałtownie hamowało. ale to wymagało tylko włożenia na nowo w łoża i skalibrowanie.
czasem waga sama z siebie potrafi się rozregulować. kiedyś z jednej kopalni były różnice w ich wadze i mojej. ponieważ do mnie przyjeżdżały auta z innych kopalń miałem uzasadnione podejrzenie, że zaszfankowała ich waga. dla pewności przychodzące samochody puściłem na pozostałe dwie wagi (miałem ich trzy) i gdy wskazania były takie same poprosiłem, aby kopalnia skalibrowała wagę.
reasuując, gdy waga jest prawidłowo konserwowana, trzeba ją dokładnie czyścić co jakiś czas, bo kruszywo potrafi uszkodzić i co wskazany okres kalibrowana jest w zasadzie niezniszczalna.
poza tym wystarczy złapać jedno dwa auta lub wystawić wagę na stracha i już wszyscy przestaja jeździć.