Mam pytanie, otóż potrzebowałbym w Scanii założyć wskaźnik obciążenia osi napędowej (fabrycznego nie posiada) - jak to zrobić? Podpinać do poduszek? Liczę na instrukcje i wskazówki co do miejsca i sposobu montażu.
Jeśli dobrze pamiętam, to w "4" był w desce zwykły manometr tylko przeskalowany na tony, podpięty bodajże pod prawą poduszkę, pod przewód pneumatyczny. W R wskaźnik obciążenia jest w menu komputera więc tu dane będą zapewne brane z ECAS.
_________________ Wysłano z budki telefonicznej...
To wiem, niestety, moja R nie posiada tej opcji, wiec musze zalożyć manometr, gdyż auto często jeździ na Węgry- wystarczy podpiąć takowy pod przewód prowadzący powietrze do poduszki? Czy jest jakiś inny punkt mocowania?
Ja mam w Renault podpięty manometr pod przewód zasilający poduszkę zawieszenia. Sprawdza się w pracy. Dużo aut tak ma. Idziesz kupujesz manometr kawałek tekalanu i złączki. Mnie w Suderze skompletowali na poczekaniu zestaw. Zmierz tylko jaką masz średnicę tego przewodu.
To wiem, niestety, moja R nie posiada tej opcji, wiec musze zalożyć manometr, gdyż auto często jeździ na Węgry- wystarczy podpiąć takowy pod przewód prowadzący powietrze do poduszki? Czy jest jakiś inny punkt mocowania?
Zwykły trójnik przed nyplem wkręconym do poduszki i tekelan 6 do manometru. Tak to mniej więcej wyglądało.
_________________ Wysłano z budki telefonicznej...
Połowa aut pod silosami ma podłączony manometr do poduszek osi napędowej, zwłasza tych starszych z Kipsilo. Na parkingu podoglądać nie boli. Instalacja jest prosta, odpowiedni trójnik wkręcany w poduszke, dobry przewód i złączki do niego, zwykle mocowanie na ramie za uchwytem amortyzatora.
U mnie akurat 4,7-4,8 bar na napędzie i 4,6-4,8 na naczepie daje ok 38,5-40 ton całkowitej.
Żaden manometr nie powie czy masz przeciążoną którąś ośke, tego akurat trzeba się nauczyć.
_________________ ASS, GAS OR GRASS !!!
NOBODY RIDES 4 FREE !!!
Kat: A,B,C,E i reszta papierów, teraz tylko jazda.
Kanio najlebszo!
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 9 gości