Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 30 gru 2015, 19:28

Użytkownik

Użytkownik

GG: 115132
Samochód: FM380 R730 R560

Witam. W Volvo FM12 380 z 2003r już kąkretnie siąpi się z chłodnicy połyn (tak z pół roku ale proszek zawsze uszczelniał). Teraz muszę wymienić i sprawdzając na allegro na szybko w granicach 1500zł nowa oem, czy pasują do FMa z FH12? Czy są jakieś różnice z pośród mocy silników?
I drugie to przy okazji się zapytam bo może ktoś już to przerabiał. W zbiorniczku wyrównawczym cały czas gromadzi się olej, czyściłem nie raz, potrafił nie raz być cały taki zbiorniczek olejem (papką taką) zapchany. Do silnika nie dolewam nie wiadomo jak dużych ilości oleju. I teraz myślę że to albo uszczelka od sprężarki i przez nią przedostaje się olej albo uszczelka pod głowicą. Olej w silniku ma swoją konsystencje, silnik dobrze pracuje mocy nie traci.

Pozdrawiam, DamianSiema

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Jeśli chłodnica nie jest zamulona (wtedy wóz by się grzał), to można ją naprawić. W Grójcu jest dobra firma, naprawiają od ręki, mnie do Dixi zrobili ten zbiorczy plastik, i jakąś malutką dziurkę za 280zł.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Użytkownik

Użytkownik

Nie znam Volva ale olej do układu chłodzenia najczęściej dostaje się z chłodnicy oleju (stare oringi) zerowa szansa żeby z pod głowicy lub sprężarki miałem kiedyś taki przypadek ,że na dole tulei w najniższym punkcie w którym dochodzi dolny pierścień zgarniający była wżera przez którą 2 lata dostawał się olej do układu chłodzenia a woda do oleju nie lub w ilości nie do zauważenia.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1466678
Samochód: Serwis 24h

Uszczelka pod głowicą w volvie jest wieczna. Jakiego koloru jest ten olej.

Ja za chlodnice do fh nową nissensa placilem 1200zl brutto w autosie. Allegro nie jest najlepszym sposobem na zakup części. Jak masz zamiar kupować używana poszukaj zakladu regenerujacego chlodnice, wymienią ci cały rdzeń.

Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!!
tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456
https://www.facebook.com/LKWSERWIS

Użytkownik

Użytkownik

GG: 115132
Samochód: FM380 R730 R560

Usterka zdiagnozowana i naprawiona ;) Z chłodniczką olejową wszystko ok ale w sprężarce uszczelki przepuściły. Chłodnica wymieniona.
Pozdrawiam

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]