Cytuj:
Teraz mam pytanie czy mogę wyrobić licencje transportowa(właśnie do wożenia cudzych maszyn(...) i używać tez tej na potrzeby własne ? do wożenia słomy i siana ?
Ustawa o transporcie drogowym Art.4
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) krajowy transport drogowy – podejmowanie i wykonywanie działalności gospodarczej
w zakresie przewozu osób lub rzeczy pojazdami samochodowymi
zarejestrowanymi w kraju, za które uważa się również zespoły pojazdów
składające się z pojazdu samochodowego i przyczepy lub naczepy, na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej, przy czym jazda pojazdu, miejsce rozpoczęcia
lub zakończenia podróży i przejazdu oraz droga znajdują się na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej;
Art.5
1. Podjęcie i wykonywanie transportu drogowego wymaga uzyskania odpowiedniej
licencji na wykonywanie transportu drogowego, zwanej dalej „licencją”.
Ja widzę to tak: Dla transportu drogowego ("na licencji), w odróżnieniu do niezarobkowych przewozów na potrzeby własne, nie jest określone do kogo mają należeć rzeczy przewożone przez ciebie. Oznacza to że mając licencję możesz wozić swoje i cudze, przez co nie potrzebujesz zaświadczenia o wykonywaniu przewozów na potrzeby własne. Jeśli chodzi natomiast o typową pomoc drogową to:
Art.3
2. Do przewozów drogowych wykonywanych:
(...)
4) w ramach usuwania skutków awarii lub wypadków pojazdami pomocy drogowej
– stosuje się odpowiednio przepisy ustawy dotyczące niezarobkowego przewozu
drogowego.
Co do twojego auta: Ładowanie 9-tonowej ładowarki na bdf-a, ze względu na wysoko położony środek ciężkości, może zostać uznane za wykonywanie przewozu pojazdem nieprzystosowanym do przewożonego ładunku. To taki trochę interes na własną odpowiedzialność. Jeżeli użyjesz ładnych pasów/łańcuchów i zapniesz to na krzyż to ITD lub Policja nie zwróci na to uwagi ale w razie wypadku lub uszkodzenia towaru, ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania. Zrobienie najazdów na takie coś to rzeźba. W tym przypadku każdy najazd powinien być conajmniej dwuczęściowy z podporą w połowie długości. Im dłuższe tym łatwiej wjechać, ogranicza cię tylko twoja własna siła fizyczna. Musisz przyjąć że ładować będziesz również w czasie deszczu, a wtedy guma ślizga się na metalu. Pamiętaj że najazdy samoróbki to kolejna rzecz, która może narobić ci problemów.