Witam. Kupiliśmy scanię z wyciekiem oleju w wydech. Po zdjęciu kolektora wydechowego leciało z pierwszych trzech. Zdjeliśmy głowice wszystkie poszły do naprawy, przy okazji wszystkie tuleje do pomiarów, wszystko w tolerancji. Po złożeniu leci z wszystkich. No to głowice z powrotem do poprawy, montaż dalej to samo. Zdjeliśmy 5 i 6 daliśmy do drugiego do zrobienia, stwierdził że nie jest to przyczyną bo głowice są ok. Więc wymieniliśmy tuleje, pierścienie, sprawdziliśmy odpowietrzenie i dalej problem. Po zdjęciu kolektorów od strony wydechu leci olej a od strony ssącej jest sucho. Czy ktoś miał podobny przypadek bo już pomysłów brak.
Jeździłeś z jakimś obciążeniem po naprawie czy tylko chodził na postoju ?Jeśli silnik nie miał obciążenia i temperatury po naprawie to po godzinie pracy może pojawić się olej w wydechu.Czy masz pewność że pierścienie zgarniające nie są założone odwrotnie ,dobrze są wyregulowane zawory i nic nie blokuje powietrza od filtra przez turbo i intercooler do kolektora ssącego.
Jeżdżone po naprawie nie było, odpalony był i chodził około 8h. Cieknący olej był na poprzednich pierścieniach i teraz na nowych też. Odma sprawdzna, kolektory odkręcone i ssący i wydechowy, więc przez intercooler odpada. Od strony ssącego jest sucho a od strony wydechu już po około 2 minutach jest olej i to nie widać na zaworach tylko jakby z tłoków leciało. Parę sztuk już ich zrobiliśmy więc źle założone pierścienie raczej wykluczam. Niby cudów nie ma ale ta scania nie daje mi spać.
Sprawdź czy nie jest przestawiony minimalnie rozrząd (wałek rozrządu cofnięty w stosunku do wału).Przy minimalnym skręceniu wałka na początku suwu ssania zamknięty zawór ssący.Kolega miał taki przypadek w Ifie ,po kilku dniach z olejem w tłumiku wałek rozrządu się ukręcił
Na pewno jutro sprawdzimy rozrząd. Zastanawiam się też czy jest możliwe że ktoś przed nami poprostował po swojemu dysze natrysku dna tłoka a my rutynowo nie zwracając uwagi pozakładaliśmy je jak były i teraz leją po tulei a pierścień nie nadąża zbierać. Już próbuje wszystkie teorie sprawdzić.
Wydaje się mało prawdopodobne żeby ktoś tak rzeźbił dysze i po co.Pisałem o tej pracy bez obciążenia bo w zeszłym roku robiliśmy remont silnika JD od kombajnu , żeby go trochę dotrzeć chodził na postoju na 800 obr/min temp. 60 i po dwóch godzinach pokazał się olej w tłumiku .Też nowe tuleje, tłoki,wtryskiwacze i regeneracja głowicy.Po godzinie pracy w polu olej zginął .
Więc rozrząd sprawdzony jest ok. Jedyne co rzuciło mi się w oczy dzisiaj to ciśnienie oleju, na wolnych obrotach 2,5 bara przy 1000 obrotów 4,5 bara a przy 2000 - 6 bar. Wg. danych jest ono za wysokie i nie wiem czy to miało by jakiś wpływ na to?
Były robione w firmie w której zawsze robimy i nigdy nie było problemu, ale mimo to i tak jeszcze raz mu zawiozłem rozpięliśmy zawory i po stronie ssącej było czysto natomiast od wydechu było zaolejone. Wszystko wskazywało na dół mimo że za pierwszym razem pomierzyliśmy tuleje i tłoki, było ok. ale już przy takim rozebraniu dla spokoju wymieniliśmy tuleje i pierścienie. Dalej to samo, więc zdjęliśmy głowicę 5 i 6 zawiozłem do innej firmy, tam wymienili prowadnice, zawory i uszczelniacze. Po złożeniu żadnej poprawy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 1 gość