Panowie jestem nowy na forum ale mam pewien problem. niedlugo bede jechał chłodnią do paryża z serkami. powiedzcie mi prosze czy serki,mleko itp. klasyfikują się do towarów łatwop sujących się czy nie. a jesli sie jedzie z takimi materiałami to słyszałem że jakoś inaczej wyglądają czasy pracy i jazdy samochodem. prosze o więcej informacji. z gory dziękuje damian ze śremu pozdro dla fszystkiech forumowiczof Popracuj nad ortografią, jeszcze jeden taki post i dostajesz warna/ Denis
pierwsze:
rodzaj ładunku nie ma wpływu na czas pracy kierowcy.
drugie:
ładunek będący łatwopsującym się towarem upoważnia do:
a. odprawy celnej bez kolejki (teraz dotyczy to tylko tam gdzie na granicach odbywają się odprawy celne),
b. do jazdy w dniach kiedy obowiązują zakazy jazdy dla pojazdów ciężarowych.
trzecie:
aby towar został uznany jako łatwopsujący się oprócz dokumentów tego ładunku określające jego cechy (np. temperturę przewożenia), list przewozowy CMR musi mieć adnotację w polu nr 13 (instrukcje nadawcy) o charakterze ładunku.
co do uwagi kolegi Krzys125 o ważności kwitu, to przypominam o aferze jaka miała miejsce kilka lat temu, kiedy to w Niemczech na skutek szczgółowych kontroli odkryto, że w zaplombowanych chłodniach z fikcyjnym dokumentami opiewającymi na materiały łatwopsujące się przewożono w dni zakazu neutrane ładunki głównie meble.
w tej chwili służby kontrolujące nie dadzą się nabrać na takie numery.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 5 gości