Cytuj:
Witam koledzy jesienią byłem ważony przez itd we Wrocławiu miałem DMC 42,200 przeszedłem wage bez problemu .W Polsce obowiązuje dalej DMC42,00 tony + 0,2 przeładunku na każda oś przepis ten dotyczy pojazdów rejestrowanych pierwszy raz w kraju do marca 2003
to nie jest podstawa prawna, tylko domniemanie, więc aby nie było wątpliwości podaję obowiązujące przepisy:
1 DMC zestawu 2 lub 3 osiowy ciągnik + 3 osiowa naczepa - 40T
2 DMC zesyawu 3 osiowy ciągnik + 3 osiowa naczepa przewożąca 40 stopowy kontener ISO - 44T (w transporcie kombinowanych-czyli jeżeli transport drogowy jest uzupełnieniem transportu kolejowego, morskiego, lub lotniczego).
źródło Dz. U. 2004 nr 103 pozycja 1085 (§ 3. 1. Dopuszczalna masa całkowita pojazdu nie może przekraczać w przypadku:
1) pojazdu składowego zespołu pojazdów:
a) przyczepy dwuosiowe - 18 ton,
b) przyczepy trzyosiowe - 24 tony;
2) zespołu pojazdów mających 5 lub 6 osi:
a) dwuosiowy pojazd samochodowy i trzyosiowa przyczepa - 40 ton,
b) trzyosiowy pojazd samochodowy i dwuosiowa przyczepa - 40 ton;
3) pojazdów członowych mających 5 lub 6 osi:
a) dwuosiowy ciągnik siodłowy i trzyosiowa naczepa - 40 ton,
b) trzyosiowy ciągnik siodłowy i trzyosiowa naczepa - 40 ton,
c) trzyosiowy ciągnik siodłowy i trzyosiowa naczepa przewożąca 40-stopowy kontener ISO w transporcie kombinowanym - 44 tony).
to że czasami się nam upiecze, gdy przekroczymy przepisy nie jest podstawą do interpretacji przepisów. jeżeli dzieciak nam coś przeskrobie, a nie przetrzepiemy mu skóry to nie znaczy, że zrobił dobrze.
apelowałem wiele razy na tym forum i nie tylko, aby swoją wiedzę czerpać z właściwej ustawy, polegać na znajomości prawa o ruchu drogowym, ale przeczytanym. niestety nadal powszechna jest wiedza oparta na domniemaniach, przekazach ustnych i zasłyszeniach i nie jest to najlepszy sposób.
dla bardzo zainteresowanych mających kłopoty z czytaniem telefon do okręgowej stacji diagnostycznej: 071 / 353 71 85, lub do Wojewódzkiego Inspektoratu Transportu Drogowego we Wrocławiu: 071 / 326 51 60.
jeszcze jedno: przed napisaniem postu proszę sprawdzić swoją wiedzę na ten temat. nikt nie jest wszechwiedzący, ale jedni najpierw myślą co powiedzą, później mówią, inni tylko mówią.