Witam. Właśnie rozebrałem silnik Scanii seria 3. Proszę o pomoc jak wymienić i ustawić tuleje silnika. Wiem że ustawienie wysokości tulei jest ważne. Czym zmierzyć wysokość tulei od bloku i jak je równo ustawić?
Witam.Musisz wybić tuleje za pomocą młotka i styla(chyba że nie będzie chciało iść to styl musisz zastąpić czymś metalowym) Następnie jak Ci pisał januszko 76 wyczyścić miejsca pod oringi i próg pod tuleje. Po oczyszczeniu zmierz suwmiarką wysokość progu w bloku i wysokość osadzenia tuleji ,odejniesz te dwie miary obliczasz w ten sposób grubość podkładki dystansowej.
O ile dobrze pamiętam tuleja ma wystawiąć 0,2mm ponad blok więc do wyniku musisz dodać te 2 dychy.Po założeniu oringów musisz nasmarować je olejem silnikowym lub smarem by tuleje się wślizgła i nie uszkodziła oringów.
Po założeniu tuleji najlepiej sprawdzić jej wysokość za pomocą czujnika zegarowego na statywie magnetycznym w czterech miejscach by sprawdzić czy dobre jest osadzenie w bloku(czy nie jest kantnięta)
jeżeli możesz podać mi te dane to prosił bym bardzo. Do głowic w komplecie z uszczelkami chyba są podane parametry ale nie jestem pewny. czekam z góry dziękuje......
Tak jak mówisz Januszko; zrobiłem trochę inaczej mianowicie:wcisnąłem tuleje bez uszczelek miałem wtedy pewność, że opadły mi na sam dół.Kupiłem w sklepie tzw. liniał, umieściłem go na trzech tulejach i okazało się, że wszystkie tuleje są idealnie równo. Tak jak ty też dałem po jednej podkładce.Jutro składam dalej....... pozdrawiam. Jeszcze jedno pytanie głowice były splanowane już 2 razy. Jak głęboki musi być rowek wokół zaworów w głowicy;czy nie przejmować się tym zbytnio?
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 5 gości