Witam
Panowie CS MAN TGA 430 z 2005 D20 Euro4 przebieg 740tys . Zaczął kopcić bardzo na czarno przy podjeździe pod górki. W sierpniu były wtryski oddane do regeneracji (serwis Bosch). Co może być przyczyną nadmiernego kopcenia? Możliwe ze któryś wtrysk zaczął lać?
GG: 0
Jak wtryski ,to poczulbys nierowna prace silnika ,szarpanie ,spadek mocy itp.,jak napisal kolega powyzej .
( chociaz nie mozna wykluczyc wtryskow zupelnie ).
Najpierw sprawdzilbym czujnik doladowania lub temp. silnika.
GG: 0
Samochód: renault
Podobnie miałem z Magnumką 440 e-tech. Wtryski były prawie nowe też w serwisie Boscha naprawiane i po ponownym sprawdzeniu okazało się że to były końcówki regenerowane. Albo to pojedynczy przypadek albo Bosch sprzedaje regenerowane jako nowe albo tam gdzie to robiłem .... Z drugiej strony kolega ma rację że trzeba sprawdzić czujnik doładowania/ciśnienia powietrza.Nie wiem jak jest w Dafie ale w Reni trzeba było spararmetryzować komputer po wymianie wtrysków a Daf z tego co pamiętam ma te same pompki wysokiego ciśnienia.
dzwoniłem do chłopaków(są na zachodzie) mówią ze chyba jest słabszy. Pod górki mówią ze jak nie cisną to wszystko jest ok czyli kopcenia nie ma. Mam nadzieje ze zjadą do domu
Cytuj:
Witam
Panowie CS MAN TGA 430 z 2005 D20 Euro4 przebieg 740tys . Zaczął kopcić bardzo na czarno przy podjeździe pod górki. W sierpniu były wtryski oddane do regeneracji (serwis Bosch). Co może być przyczyną nadmiernego kopcenia? Możliwe ze któryś wtrysk zaczął lać?
sprawdź rurę od intercoolera...
Mi kiedyś w MANie się poluzowała i pod górki (przy wysiłku) dymił niemiłosiernie (osobówki włączały p.mgielne).
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 14 gości