Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam!
Chciałbym żeby ktoś z urzytkowników forum wyjaśnił mi co trzeba mieć koniecznie przy prowadzeniu działalności. Zacznę wszystko od początku, ojciec ma firmę budowlaną w której występuje sprzęt ciężki taki jak spycharki, koparki. Wszystkie maszyny pracują w firmach jako podwykonawca i wystawiamy faktury VAT itd.
Od 2 lat w firmie jest samochód wywrotka o DMC 7 490kg który pracuję w firmie drogowej jak koparka czy spycharka. Samóchod kupił sobie nasz znajomy i to on nim jeździ tylko ze tak powiem idzie to przez naszą firme tzw faktury VAT my wystawiamy za usługi czyli wychodzi ze samochód jest Nasz. I teraz mam do WAS pytanie: Jakie dokumenty powinien posiadac mój ojciec żeby wszystko było zgodnie z prawem, chodzi mi o koncesje itd...i bardzo prosiłbym o jakieś namiary gdzie takowe dokumenty sie zdobywa i jaki to jest koszt. Dodam tylko ze kierowca czyli właściciel ma badania lekarskie,psychologiczne i kurs na przewóz rzeczy. Wcześniej nikt na to nie zwracał uwagi a nie dawno dowiedzieliśmy się ze my jako firma musimy mieć dokumenty takie w razie kontroli. Z tego co wiem to winiety tego samochodu nie obowiązują, a co do tarcz tachografu to firma ile musi je trzymać ???
Jeśli taki temat już był to przepraszam ale szukałem i nie mogłem znaleźć żeby było wszystko dokladnie opisane i dotyczyło mojego przypadku.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Cytuj:
Samóchod kupił sobie nasz znajomy i to on nim jeździ tylko ze tak powiem idzie to przez naszą firme tzw faktury VAT my wystawiamy za usługi czyli wychodzi ze samochód jest Nasz.
Jak dla mnie masło maślane ...
Po pierwsze:
Kto ma zlecenia ?
Po drugie:
Czyj fizycznie jest samochód ?
Po trzecie:
Czuje tu wałek

Użytkownik

Użytkownik

Zlecenia mamy my jako firma tzw My caly czas jestesmy na wynajmie dużej firmy drogowej...wystawiamy pod koniec miesiąca fakture VAT za usługi naszej koparki i jego samochodu. Fizycznie samochód należy do niego i on sam jest jego kierowcą. Tylko ze kierowca (własciciel samochodu) niema działalności gospodarczej i dlatego idzie wszystko przez naszą firmę.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Czyli wykonujecie zarobkowy drogowy transport rzeczy pojazdami powyżej 3,5 tony DMC, podmiot który wykonuje takie przewozy winien posiadać licencję na wykonywanie wyżej wymienionego przewozu.

Użytkownik

Użytkownik

ok dzieki za informacje...będzie trzeba chyba zakończyć z nim współpracę....

Jeszcze raz dzieki.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Partner 1.6 HDI, MB Coupe 3.0 24V

Brak licencji - 8000 zł. Pewnie jeszcze kilka paragrafów się znajdzie.

Użytkownik

Użytkownik

Sporo by się znalazło...
Rozumiem że jak licencje trzeba posiadać to i Certyfikat kompetencji zawodowych ??

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: co się trafi

żeby wykupić licencję musisz pierw zrobić certyfikat , czyli tak musisz go mieć

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2209095
Samochód: FH

czyli nikt nie ma licencji, nie ma pewnie zadnej umowy na wynajem auta, a Wy fakturujecie uslugi tym pojazdem? ;) ukrywacie chociaz ten pojazd w zbiorczych zestawieniach roboczogodzin ´sprzetu budowlanego´ ? :p ten pojazd jezdzi tylko po budowie ze przez tyle czasu nie bylo kontroli?

Samochody ciężarowe, części - MAN, Scania, Volvo, Mercedes i inne.

Użytkownik

Użytkownik

hehe juz nie będzie jeździł u nas :P ale dzięki za Wasze odpowiedzi, dużo się dowiedziałem z tego forum.

Pozdrawiam

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]