Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 03 sie 2011, 19:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 376746
Samochód: Actros 2540

Witam, zamierzam kupić auto ciężarowe, które ma 30 lat. Po jego zakupie chciałbym poświęcić nieco czasu na doprowadzenie do stanu użyteczności dlatego chciałbym po jego zakupie uniknąć dodatkowych opłat. I co teraz zrobić. Kupić ten samochód i nie rejestrować go na siebie czy może kupić go zarejestrować i po chwili czasowo wyrejestrować na pół roku. Wiem ze jak bede go rejestrował to i bedzie potrzebna wykupiona polisa a tego chciałbym narazie uniknąć. Jest tutaj ktoś biegły w tych sprawach??
pozdr

Post Wysłano: 03 sie 2011, 19:39

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

jeżeli ma 30 lat to jest już pojazd zabytkowy może tą droga pójść bo chyba takie pojazdy są zwolnione z OC( nie jestem pewny) trzeba by pogrzebac w przepisach.

Post Wysłano: 03 sie 2011, 21:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6365002
Samochód: a to zależy :)

Podstawowe pytanie brzmi: czy w chwili obecnej pojazd posiada wykupioną polisę OC? Jeśli tak, to nie ma problemu. W myśl przepisów polisa OC przechodzi na nowego właściciela. Należy tylko zmienić dane w towarzystwie ubezpieczeniowym. Jeśli natomiast pojazd nie posiada OC, to sprawa robi się śliska. Po pierwsze: nie zarejestrujesz pojazdu nie posiadającego OC. Po drugie: prędzej czy później i tak fundusz gwarancyjny upomni się o niewykupione OC (a kary są naprawdę wysokie). A czy pojazd będzie zabytkowy czy nie, to już zupełnie inna sprawa. Wiek to nie wszystko, a ubezpieczenie OC to nie przegląd techniczny.

Post Wysłano: 03 sie 2011, 21:31

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

popatrz na ten artykuł:
http://www.motoforum.pl/Oldtimer/ts02.html
troche wyjaśnia wątpliwości

Post Wysłano: 03 sie 2011, 21:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Zaraz zapytam czy ma OC :D
Ps. Nie chciałbym rejestrować tego auta jako zabytek ponieważ nie będę mógł go raz że modyfikować a dwa przewozić nic bo sie dorypią pewnie.

Post Wysłano: 03 sie 2011, 22:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 117176

Mylnie uzywacie slowa "zarejestrowac" po kupnie samochodu. Po kupnie sie "przerejestrowywuje", bo auto jest wciaz zarejestrowane, tylko zmienia wlasciciela. Osobowki w Polsce sie wyrejestrowac (niezlomujac lub w inny sposob kasujac) sie nie da. Moze z ciezarowkami jest inaczej?

Jesli samochod ma 30 lat to spokojnie dostaniesz opinie od rzeczoznwcy o wartosci historycznej i z taka opinia nie musisz miec ciaglosci w OC (oczywiscie jak wyjedziesz na droge to OC byc musi).

Jesli auto nie posiada OC to do daty zakupu sciagaja poprzedniego wlasciciela. I teraz tak - albo w dniu zakupu wykupisz OC na siebie, albo masz papier od rzeczoznawcy.

Z takim zabytkiem to zapraszam na www.oldtimery.com - tam Ci na pewno pomoga bardziej doswiadczeni.

Post Wysłano: 03 sie 2011, 23:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

OC trzeba zapłacić wyszła w lipcu I rata i została II RATA do zapłaty
co to oznacza sorry może to dla was banalne ale ja dopiero wkręcam się w to wszystko. jeszcze nigdy auta na siebie nie miałem i nie płaciłem OC.

Post Wysłano: 04 sie 2011, 6:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ta II rata wynosi niby 313zł ale teraz pytanie czy tyle płaci tylko ten pan czy ja również zapłace 313

Post Wysłano: 04 sie 2011, 9:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Czemu Ty sie przemujesz 2 rata OC? Przeciez to zobowiazanie aktualnego wlasciciela. I w dodatku nie rzutujace na jest/nie ma OC, bo umowa jest zawarta na rok. Kupujesz auto razem z OC i masz je wazne do konca obowiazywania umowy jaka zawarl poprzedni wlasciciel (mozesz ja wypowiedziec i zawrzec swoja, ale po co). Jak sie skonczy ta umowa to albo placisz juz OC na swoj rachunek albo masz papier od rzerczoznawcy i mozesz ja wypowiedziec bez zawierania nowej (tylko pamietaj o terminach, bo sie przedluza z automatu). To tak w skrocie.

Post Wysłano: 04 sie 2011, 10:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To samochód na białych tablicach i którego nie zamierzam rejestrować jako zabytkowy może uzyskać taką opinię??

Post Wysłano: 04 sie 2011, 16:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tak, taka opinia jest wystawiana dla samochodu na zwyklych rejestracjach (czyli nie wpisanego do ewidencji lub rejestru zabytkow).

Sa trzy sposoby na nieciaglosc OC:
- zolte blachy
- opinia
- skonczone 40 lat

Post Wysłano: 08 sie 2011, 17:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Podajcie mi podstawy do takiej argumentacji gdyż w mojej ubezpieczalni mogą zawiesić OC na podst. decyzji z WK. Natomiast WK może wyrejestrować TYLKO TRWALE na podst art. 79 kodeksu... który mówi że auto można wyrejestrować tylko w przypadku demontażu, kradzieży, lub trwałego zniszczenia np. spalenia.
Już się skołowałem wg. nich nie ma nic takiego jak "opinia"

Ps. Auto które będę kupował jednak nie ma 30 lat a troche wiecej bo 42.
pozdr

Post Wysłano: 09 sie 2011, 10:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Piter_bar, masz podane na tacy dane to moglbys juz sam poczytac ustawe o ubezpieczeniach obowiazkowych ...
Zmien swojego agenta ubezpieczeniowego, bo Ci maci w glowie. Nikt nie mowi, ze masz "zawieszac" OC. Po prostu je wypowiadasz (nie musisz podawac powodu) i tyle. Rowniez nikt Ci nie radzi, zeby wyrejestrowywal auto!
Jesli Twoje auto ma 42 lata to wogole masz super sytuacje, bo "opinia" Ci nie jest potrzebna, poniewaz auto jest "historyczne" z racji wieku (ja tak mam ze swoim autem). I nie daj sie straszyc w WK czy u ubezpieczyciela Funduszem Gwarancyjnym.

USTAWA
z dnia 22 maja 2003 r.
o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych
(Dz. U. z 2003 r. Nr 124 poz.1152 z późn. zm.)

Art. 2.1
11) pojazd historyczny:
c) pojazd mający co najmniej 40 lat,
d) pojazd mający co najmniej 25 lat i uznany
rzeczoznawcę samochodowego za pojazd unikatowy lub
znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji; [tzw opinia]

Art. 27. 1. Umowê ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych na czas krótszy ni¿ 12 miesiêcy, zwan¹ dalej "umow¹ ubezpieczenia krótkoterminowego", mo¿na zawrzeæ, je¿eli pojazd mechaniczny jest:
...
5) pojazdem historycznym.

Art. 29. 1. Posiadacz pojazdu jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych:
...
2) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. b, oraz pojazdów historycznych;

Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]