Cytuj:
chcesz zrobić prawko to musisz iść do lekarza jak się nadajesz to możesz zrobić prawko bo przecież nie musisz później jeździć jako zawodowy kiero i nie musisz robić kwalifikacji bo po co...
a jak chcesz jeździć jako zawodowy kiero musisz mieć kwalifikację i wtedy idziesz do lekarza żeby ci dał papier że masz zdrowy mózg (badanie psychotechniczne) i kolejny raz zapewne do tego samego lekarza po praktycznie ten sam papier że możesz być kierowcą zawodowym (kiedyś był to jeden papier) i mając te dwa papierki możesz dopiero przystąpić do egzaminu z kwalifikacji a potem idziesz do pani w urzędzie z tymi papierami i ona wbija ci kod 95 w prawko i termin badania które prędzej się skończy jak byłeś najpierw u psychiatry to wbije termin badania psychologicznego a jak najpierw byłeś u lekarza (bojajże medycyny pracy) to wbije to drugie badanie i to tyle.
pierwsze badanie składasz zresztą jak zdajesz na prawko to idzie ono razem z papierami do ośrodka egzaminującego jest ono po to że możesz jeździć samochodem "C" ale nie zawodowo znaczy się może i zawodowo ale bez uprawnień kierowcy zawodowego bo nie musisz mieć kursu na przewóz jeśli woził byś np. samochodem ciężarowym cement z firmy produkującej cement do odbiorcy za darmo czyli cementownia nie pobiera opłat i jest to transport na potrzeby firmy tym bardziej darmowy więc nie musisz mieć badan psychiatrycznych i dodatkowego lekarskiego myślę że nie namotałem za bardzo pozdrawiam
A ja mysle, ze nie czytales watku od poczatku
Ja juz mam prawko EC, mam juz Kwalifikacje (CPC) tyle, ze nie robilem tego w Polsce a w kraju, gdzie nikt nie wpadl na to, ze kierowca moze wymagac badan psychologa czy lekarza specjalisty, w dodatku powtarzanych co 5 lat(!).
I teraz chcac isc do pracy w Polsce musze spelnic polskie wymagania pracodawcy - psychotesty i badania u lekarza medycyny pracy. Pierwsze juz mam a drugie, "ustalilismy" z szefem po konsultacji z ITD, ze na jeden wyjazd wystarcza moje irlandzkie, a kiedy sie zatrudnie na stale zrobie polskie ze skierowaniem pracodawcy.