Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 gru 2011, 20:32

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam.
Scania 114 380 edc nie pracuje na wszystkich cylindrach byłem na diagnozie ale nie jednoznacznie można stwierdzić usterkę więc chciałbym poznać wasze zdanie. Nie wiem jak to się nazywa ale chyba czasy wtrysku to 5 wtryskiwacz zamyka się wcześniej a na balansie na piątym cylindrze jest dawka paliwa zwiększona na max do końca skali 7mg! Mimo że dawka jest zwiększona to ten 5 nie pracuje bo kolektor 5-go cylindra po zapaleniu się nie nagrzewa. Żadnych błędów pali trochę więcej no i jest słabsza , zapala pięknie , nie dymi , oleju nie bierze. Co to może być? Czy to brak kompresji na 5 czy może wtryskiwacz jest cały czas otwarty?

Zrobiłem fotki z diagnozy czasy wtrysku i balans
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Jacek.

Post Wysłano: 09 gru 2011, 20:38

Użytkownik

Użytkownik

przerzuc 5 pompowtryskiwacz w inne miejsce tzn na jakis inny cylinder. Jesli wykres pojdzie za pompowtryskiwaczem to jest on do wymiany. Jesli zostanie na 5 cylindrze to jest usterka mechaniczna czyli np zawory, tlok, tuleja, korbowod.
Najprostsza i najtansza metoda.
Ja stawiam na peknieta sprezyne w pompowtryskiwaczu.

Pamietaj rowniez o prawidlowym ustawieniu zaworow oraz napiecia wstepnego pompowtryskiwaczy!!

Post Wysłano: 10 gru 2011, 21:10

Użytkownik

Użytkownik

Miałeś racje! Przełożyłem 5 wtryskiwacz na 1 cylinder i dalej nie równo pracuje, co prawda nie mam dzisiaj vci i nie mogłem sprawdzić ale 5 kolektor jest ciepły a ten 1 z przełożonym wtryskiwaczem jest zimny więc usterka poszła za wtryskiwaczem! O jakiej sprężynie pisałeś? Bo ta duża jest cała.
Jacek

Post Wysłano: 11 gru 2011, 13:50

Użytkownik

Użytkownik

o sprezynie wewnatrz wtryskiwacza.
Kup caly kpl. pompowtryskiwacz i po problemie. Nie sa jakies masakrycznie drogie. Z tego co pamietam to ok 1300 zl

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]