Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 12 sty 2012, 13:30

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1437399
Samochód: Kadett

Witam
Mam pytanie:
W poprzedniej firmie pracowałem do końca grudnia ub. r. Pracę w nowej firmie, według umowy zaczynam 14-go stycznia b.r. W pierwszą trasę jadę 15-go stycznia. Nowa firma zgadza się na wystawienie urlopówki na okres 14-15 stycznia. Jak mam udowodnić co robiłem w okresie od końca grudnia do 14-go stycznia?
Mam cyfrowy tachograf. Może wystarczy zrobić wpis manualny przy wkładaniu karty?
Dziękuję za informacje.

Post Wysłano: 12 sty 2012, 14:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Napisz oświadcznie wpisz nr prawka, dowodu, że nie prowadziłeś pojazdó podlegających umowie AETR/ WE 2006.

Post Wysłano: 12 sty 2012, 14:34

Użytkownik

Użytkownik

Nie jestem pewien, czy Niemiec lub Francuz uzna takie oświadczenie za wystarczające. Z kolei polskiej inspekcji mogę pokazać dokumenty, świadczące o zakończeniu pracy w jednej firmie i rozpoczęciu w drugiej, więc pisanie takiego oświadczenia także mija się z celem, nieprawdaż?

Post Wysłano: 12 sty 2012, 16:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8587289
Samochód: 500dxi

Cytuj:
Nie jestem pewien, czy Niemiec lub Francuz uzna takie oświadczenie za wystarczające. Z kolei polskiej inspekcji mogę pokazać dokumenty, świadczące o zakończeniu pracy w jednej firmie i rozpoczęciu w drugiej, więc pisanie takiego oświadczenia także mija się z celem, nieprawdaż?
no nie za bardzo. Ja nie posiadałem takowej urlopówki ale miałem wszystkie dokumenty poświadczające zatrudnienie, oraz świadectwo pracy z poprzedniej firmy i dostałem mandat właśnie za nie udokumentowania czasu pracy w okresie od zakończenia pracy w starej firmie do rozpoczęcia w nowej

Post Wysłano: 12 sty 2012, 16:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH

Przecież dostajesz zaświadczenie od firmy kiedy zacząłeś u nich pracę oraz do kiedy masz ważne badania itp.

Post Wysłano: 12 sty 2012, 16:52

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1699214
Samochód: MAN TGX 18.440

Firma, która Cię zatrudnia ma obowiązek wystawić Ci zaświadczenie na okresy kiedy nie prowadziłeś pojazdu. Jeżeli zostajesz zatrudniony 14 Stycznia, a przez ostatnie 28 dni nie prowadziłeś pojazdu to firma powinna Ci wystawić na ten okres zaświadczenie. Przecież podpisujesz się na nim, a jest tam wyraźnie napisane, że jako kierowca potwierdzasz, iż w podanym okresie nie prowadziłeś pojazdu. Ja nowym kierowcom bez probelmu wystawiam zaświadczenie za okres przed zatrudnieniem w naszej firmie. Wytłumacz im, że przecież ich to nic nie kosztuje, tarczek za ten okres nie posiadasz i na karcie kierowcy jest czysto co jest łatwo sprawdzić, a tobie jest to bezwzględnie potrzebne.

Post Wysłano: 12 sty 2012, 17:03

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Firma, która Cię zatrudnia ma obowiązek wystawić Ci zaświadczenie na okresy kiedy nie prowadziłeś pojazdu. Jeżeli zostajesz zatrudniony 14 Stycznia, a przez ostatnie 28 dni nie prowadziłeś pojazdu to firma powinna Ci wystawić na ten okres zaświadczenie. Przecież podpisujesz się na nim, a jest tam wyraźnie napisane, że jako kierowca potwierdzasz, iż w podanym okresie nie prowadziłeś pojazdu. Ja nowym kierowcom bez probelmu wystawiam zaświadczenie za okres przed zatrudnieniem w naszej firmie. Wytłumacz im, że przecież ich to nic nie kosztuje, tarczek za ten okres nie posiadasz i na karcie kierowcy jest czysto co jest łatwo sprawdzić, a tobie jest to bezwzględnie potrzebne.
Gdybyś jeszcze mógł podać na to jakiś paragraf, to byłoby malinowo. Miałbym czym się podeprzeć przy egzekwowaniu zaświadczenia.

Edit:
Wykonałem telefon do Inspekcji Transportu Drogowego w Białymstoku i uzyskałem informację, że w razie kontroli, jeśli pokażę dokumenty potwierdzające zakończenie pracy w jednej firmie i rozpoczęcie w innej, to nie powinno być problemu. Skoro znana ze skrupulatności polska służba podchodzi do tego w ten sposób, to może należy się spodziewać, że na zachodzie będzie podobnie? ;|

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]