Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 16 sty 2012, 15:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4819725
Samochód: MAN

Witam przyszły mrozy i znów problemy z porannym odpalaniem. Auto stało od piątku dziś chiałem go odpalić a to przekręcił raz rozrusznikiem i kontrolki pogasły. Po podładowaniu 10 minut bateri auto odpaliło :wink:
Na rozładowanych bateriach mierzyłem napięcie i na jednym miałem 12,2V a na drugim 11,7 więc coś nie tak z jednym dodam tylko że baterie mają 2 miesiące :wink:
Sprawdziłem też ładowanie na dwóch aku. równe 28v więc jest dobrze ale jak mierzyłem pojedyńczo to na jednym tym lepiej naładowanym jest 14,8 a na tym słabszym 13,2 więc coś jest nie tak
Świeca płomieniowa nie grzeje ale raczej to nie ma nic do tego gdyż nie ma czym kręcić a świeca raczej by w tym nie pomogła wręcz odrotnie :wink:
Rozrusznik robiłem rok temu wymieniane były tulejki i szczotki
Na wyłączonym heblu pobór prądu wynosi 0,06A zaś na włączonym 0,29A czy takie wartości są dobre :?:
Co może być że auto nie ma siły rano odpalić :?: Czy może być winą kabel który biegnie od zacisku minusowego do szkrzyni tzw. kabel masowy :?:

Ostatnio zmieniony 16 sty 2012, 18:11 przez sebotrucker, łącznie zmieniany 2 razy.

Post Wysłano: 16 sty 2012, 15:31

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Ja bym zaczął od podmiany baterii. Może w tej gorszej padła cela czy coś...

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 16 sty 2012, 16:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Teraz ładuję tą gorszą baterie przyjmuje prąd i po odłączeniu prostownika jest na jednym 12,5v a na tym słabszym 12,3v czyli się wyrównuje dodatkowo zamieniłem je miejscami :wink:

Post Wysłano: 16 sty 2012, 16:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:
Teraz ładuję tą gorszą baterie przyjmuje prąd i po odłączeniu prostownika jest na jednym 12,5v a na tym słabszym 12,3v czyli się wyrównuje dodatkowo zamieniłem je miejscami :wink:
Baterie juz sie skonczyly - po odlaczeniu prostownika po jakims czasie nawet nie nowy musi miec min 12,7
Ten co ma 12,3 to juz na pewno jest zlom, ale wiadomo ,ze jednego nowego nie zalozysz bo szkoda go zniszczyc.

Post Wysłano: 16 sty 2012, 17:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Baterie juz sie skonczyly - po odlaczeniu prostownika po jakims czasie nawet nie nowy musi miec min 12,7
Ten co ma 12,3 to juz na pewno jest zlom, ale wiadomo ,ze jednego nowego nie zalozysz bo szkoda go zniszczyc.
Te baterie mają 2 miesiące nie możliwe żeby się skończyły jak by były złom to by nie palił a odpala :wink:

Post Wysłano: 16 sty 2012, 17:47

Użytkownik

Użytkownik

Jak dlugo sie laduja to powinny byc dobre ( jak po pol godziny nie pobieraja juz pradu ... to sa uszkodzone )
Pomimo ze aku bedzie odpalal silnik to warto sprawdzic celle skorzystac z gwarancji jak ktoras bedzie walnieta .

Post Wysłano: 16 sty 2012, 18:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ten gorszy cały czas ładuję i cały czas pobiera prąd teraz spadło do 5A :wink:
Tak sobie myślę czy powodem tego iż jeden jest gorszy może być to że pod ten gorszy jest podłączony kabelek od radia do podtrzymywania pamięci ale czy aż tak by się rozładował :?:
Przełożyłem baterie miejscami teraz pamięć do radia będzie z lepszej bateri zobaczymy co będzie po nocy :wink:

Post Wysłano: 16 sty 2012, 21:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Te baterie mają 2 miesiące nie możliwe żeby się skończyły jak by były złom to by nie palił a odpala :wink:
jak odpala jak nie odpala :) Mowie Ci sprawne aku maja min 12,7 V Tez mialem w jednym z aut aku co mialo troszke ponad 12V - bylo ok puki codziennie jezdzil - 2 doby stania (w poniedzialek rano) byl problem ...
A nowe to wiesz jak to jest ... juz tez jeden komplet przerabialem co od poczatku krecic nie chcial - jak sie okazalo aku byly stare - dlugo gdzies przelezaly na magazynie/sklepie.
Albo inaczej - sprawdzales ladowanie?? :)

Post Wysłano: 16 sty 2012, 22:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Sprawdziłem też ładowanie na dwóch aku. równe 28v

Post Wysłano: 18 sty 2012, 13:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam Dzisiaj Po nocy mierzyłem Aku przed rozruchem i na tym lepszym 12,78V a na gorszym 12,12V dzisiaj jedna bateria poszedł na gwarancję Ciekawe czy coś się poprawi:wink:

Post Wysłano: 18 sty 2012, 18:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Przecież prąd ci bierze z dwóch akumulatorów na raz, instalacje masz 24V, to co ci da zamienianie ich miejscami.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Post Wysłano: 18 sty 2012, 20:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: man f2000

proponuje przeczyścić masę na ramie i kupić nową zworę do aku. Jak miałem mana przed każdą zimą to robiłem i palił nawet przy minus20 bez problemu. pozdr

Post Wysłano: 18 sty 2012, 22:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
proponuje przeczyścić masę na ramie i kupić nową zworę do aku. Jak miałem mana przed każdą zimą to robiłem i palił nawet przy minus20 bez problemu. pozdr
To już dawno było sprawdzone i wyczyszczone i nic nie dało nawet założyłem kabel rozruchowy od minusa do skrzyni i od plusa do rozrusznika i nic :wink:
Teraz trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i poczekać 14 dni :wink:

Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]