Witam
Mam 2 pytania, na które jakoś nie mogę znaleźć odpowiedzi. Interesują mnie naczepy/zabudowy, a konkretniej rodzaj ich plandeki. Czym różnią się od siebie plandeka, firanka, burto-firanka, kurtyna, a moze są jeszcze jakies inne rodzaje. Które Waszym zdaniem są najlepsze, najwygodniejsze, najmocniejsze. Wypiszcie wady i zalety poszczególnych naczep.
Drugie pytanie dotyczy tachografu i ogranicznika prędkości. Wiadomo, że wiele ciężarówek w Polsce i nie tylko ma "przestawiony" lub usunięty ogranicznik prędkośći. Niektorzy o kilka zaledwie kilometrów, żeby łatwiej sie wyprzedzało, ale są i tacy, że potrafia np. 115 km/h jechać i wyprzedzać osobówki. Kwestia, która mnie zastanawia, to w czy jakiś sposób oszukuje się tacho, żeby do 90 rejestrował, czy istnieje jakiś inny sposób, żeby w razie kontroli nie wpaść za prędkość. Podobno istnieje paragraf, który mówi, że służby kontrolujące nie maja prawa wystawiać mandatów za predkość na podstawie odczytu z tachografu. Tak czy inaczej taki pojazd wzbudza podejrzenia, że cos bylo grzebane. Proszę o odpowiedzi, jak to jest...