Witam mam pytanie gdzie i jak się tankuje Adblue ponieważ nigdy nie jeździłem autem w nie wyposażonym więc nie wiem
Z dystrybutora czy kupuje się w pojemnikach tak jak np płyn do spryskiwaczy i czy na wszystkich stacjach jest to dostępne.
GG: 1
Samochód: MB Atego
Co do tankowania, to widziałem, że dostępne wielkie zbiorniki na paletach (nie wiem jaka pojemność 1000L ? ), często kupują to szefowie w firmach, ale na stacjach też jest dostępne, widziałem na przykład na BP.
W Polsce mało stacji jest z możliwością wlania AdBlue z dystrybutora. Słyszałem, że lepiej kupić ze 2 bańki 20l i jedną wlać a drugą do paleciary na zapas.
Na stacji ad blue jest kosmicznie drogie w bańkach 20L, lepiej zainwestować i kupić 1000L w autosie wychodzi 1/2 ceny
_________________ TIR-SERWIS SOCHACZEW
Naprawa samochodów ciężarowych wszystkich marek Masz problem Renault lub Volvem z którym nie radzi sobie ASO. Zapraszam!! Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!! tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456https://www.facebook.com/LKWSERWIS
Podstawa to utrzymanie czystości przy tankowaniu mocznika. Swego czasu była plaga ze samochodami, które miały problemy ze systemem Adblue. Podobno nawet tłuste bańki mogą przyczynić się do takich problemów.
Jakiejś tam super sterylności nie musi być, aby nie używać do nalewania baniek po ropie lub oleju. Najlepiej po benzynie ekstrakcyjnej.
_________________ TIR-SERWIS SOCHACZEW
Naprawa samochodów ciężarowych wszystkich marek Masz problem Renault lub Volvem z którym nie radzi sobie ASO. Zapraszam!! Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!! tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456https://www.facebook.com/LKWSERWIS
W Polsce mało stacji jest z możliwością wlania AdBlue z dystrybutora. Słyszałem, że lepiej kupić ze 2 bańki 20l i jedną wlać a drugą do paleciary na zapas.
Ja też dużo słyszałem, ale wtedy lepiej się nie udzielać. AdBlue kosztuje 1.99zł z dystrybutora, stacji nie jest aż tak mało, są miejsca gdzie można zapłacić i pod 3zł, ale kupowanie w bańkach jest wyjściem awaryjnym i dużo kosztowniejszym wedle dystrybutora.
śmiechu warte to całe adblu, jak juz prawie wszyscy będą na tym jezdzić to podniosą cene na 10zł za litr a powód podwyżki jakiś tam sobie zawsze wymyślą ...to tak jak był demot (dokładnie nie pamiętam) ale chodziło o to ze niechce aut na wode, bo nie chce płacić 6zł za butelke wody mineralnej..
ADBLUE można kupić i za mniej niż złotówkę, to 1.99zł to jest zdzierstwo, wystarczy tylko trochę poszukać, chyba, że woli się pakować komu innemu gotówkę w kieszeń.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 74 gości