Pomiędzy Calais a Dover, mamy dwa rodzaje przepraw. W związku z tym, mam pytanie, jak wygląda przeprawa na promie oraz pod kanałem czyli pociągiem ? Z tego co mi wiadomo, to mogą być kontrole Francuskich służb, przed wjazdem na prom. Czy przed wjazdem oni ważą zestaw ? Jeżeli pracodawca bookuje mi bilet, to gdzie mogę w porcie odebrać ?
Samochód: TGL 12.250 tandem
PROM
Kontrole wyrywkowe
Pierwsze bramki, dajesz CMR i dowód osobisty Tam Ci dadzą bilet Czasami wołają jeszcze nr bookingu ale to rzadko. Na drugich bramkach pokazujesz już tylko dowód osobisty i jedziesz w rajkę
Uważaj na ciapatych -> http://40ton.net/imigranci-ciezarowkach ... a-petycja/
Pływam tam co tydzień i to co się ostatnio tam dzieje to jest jakaś masakra
Dzięki za informacje. Przy tych pierwszych bramkach muszę im powiedzieć numer biletu i wtedy dostanę bilet ? Mam nadzieję że dam radę z moim językiem angielskim . Kolega mi opowiadał że jedna babka pyta się nas po angielsku przez małe urządzenie gdzie się wpisuje ilość kierowców itp.
Nic nie musisz mówić, dajesz CMR i dowód osobisty Tyle im wystarczy, żeby dać Ci bilet. Tak jak pisałem wcześniej czasami zawołają nr bookingu... to pokażesz sms'a skoro język kuleje Ewentualnie zapytają się jeszcze coś wieziesz Jak nie umiesz powiedzieć co to powiedz z wyrzutem "Do you have CMR? " Działa
Nic nigdzie nie będziesz wpisywał
Jak będziesz płynął DFDSem to bierz bilet ze sobą na prom, masz wtedy żarcie za free
Mam pytanie jeszcze do ciebie, jak ustawić prawidłowo tachograf, obliczyć czas pracy, żeby wszystko zgadzała się mi. Ponoć w tym dniu kiedy mamy przeprawę to można pracować 12 godzin, a nie 13 lub 15.
Ostatnio zmieniony 19 lip 2014, 18:00 przez speed_cars, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli wyjadę z promu, to samo przestawi mi się na jazdę, czy muszę przedstawić z promu/kolej na jazdę ? Kilka lat temu miałem okazję płynąć pomiędzy Calais - Dover, człowiek zapomniał . Przeglądam sobie mapy google Calais, wszystko jest tam oznaczone, gdzie mają pojechać ciężarówki, samochody osobowe itp.
Jaki czas pracy wyzerowany ? Jesteś tego pewien ? Co jeżeli miałem czasu jazdy dajmy na to 8 h i promem płynę te 45 min (?) czy połtorej godziny to później jak to jest możliwe, że mogę od nowa jechać te 9/10 godzin ?
jedna rada. zostaw sobie minimum 5h na prom. 2 godziny płynie, godzine do dwóch czekasz na wjazd. godzinę w kolejce ci zejdzie. jak zjedziesz w dover pierwszy parking masz na urzędzie celnym. i uważaj na pasażerów na gapę:)
Najlepiej na pierwszych bramkach zapytaj się, o której jest kolejny prom Jakiś czas temu byłem w porcie w Calais jakoś przed 12:00, a miła Pani oznajmiła mi, że kolejny prom dopiero o 20:00 Byłem zmuszony zrezygnować i jechać na parking
Ja tylko raz czekałem godzine w kolejce do bramek. Zwykle idzie dość sprawnie i bez zbytniego oczekiwania na wjazd. Dłużej zwykle mi schodzi w drugą stronę. Najlepiej sprawdź sobie na stronach przewoźników o której odplywaja ich promy.
Parking na celnym jest płatny chyba 20 £ za dobę. Tak samo jest na innych serwisach. Pierwsze dwie godziny są za free.
Po drodze do celnego są jeszcze dzikusy przy drodze.
Na A20/M20 jak wjedzisz na górę to zaraz masz zatoczki porobione. Stalem tam pewnego razu cały weekend.
Na UC byłem raz na odprawie to może faktycznie jest 5h, ale na innych 2 są darmowe.
Będę jechał w tym tygodniu na Anglię, to napiszę dokładnie, bo może faktycznie ja drogi pomyliłem.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2014, 23:48 przez bibor80, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale to już za Urzędem Celnym
Jak by ktoś kręcił na UC 9h pauzy to warto iść zapłacić za parking zanim wykręcimy te 9h (np. mając 8:50). Powyżej 9h płacimy za kolejną godzinę
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 55 gości