Cytuj:
Kto ci powiedział że naczepa hamuje wszystkimi kołami?
Układ EBS wykorzystuje ABS i zależnie od potrzeby przy hamowuje odpowiednie koła w naczepie
A kto Tobie że nie?
Tak ze 6 lat temu, kiedy pierwszy raz jeździłem FH12 spiętym z nowym Intercarsem, kilkunastokrotnie próbowałem sprowokować naczepę do sprostowania zestawu składającego się w scyzoryk. Nigdy mi się nie udało. Jak już miał się łamać nic się nie działo.
Jedyne momenty kiedy, kiedy naczepa hamuje to na rondzie, albo kiedy naprawdę dobrze wejdzie się w zakręt. Wtedy auto nie jest w poślizgu, naczepa hamuje co by zmniejszyć prędkość i zapobiec wywrotce, a żeby to zrobić najbezpieczniej jest hamować wszystkimi kołami.
Cytuj:
panowie ale mnie się wydaje ze ten jeden zawór co poziomuje naczepę steruje drugims jakimś bo pomysl ze np.osobiscie byłem rozładowywany cementem 24 t i rozładowali mnie z jednej strony połowe i musiałem się pojechać odwrócić w drugą strone i potem reszta .Gdyby było zawsze jednakowe ciśnienie w poduszkach to naczepa by się przewróciła a tak nie było wiec daje to do myslenia
Nic by się nie przewróciło, sztywność zawieszenia i ramy nie pozwala na to. Zawór od wysokości/ciśnienia jest tylko jeden na obie strony, i steruje wszystkimi 6ma poduszkami naraz.