Cytuj:
- w momencie kiprowania cały ciężar jest na ostatniej osi, bo pierwsza jest wtedy w powietrzu, przecież tam będzie ze 20 ton, jak nie więcej. Wg mnie ani ośka (belka) ani poduszki na dłuższą metę tego nie wytrzymają.
Producent osi BPW zatwierdził zastosowanie takich osi w takiej naczepie. Mają duże doswiadczenie w tej materii z rynku australijskiego. Nie występuje żadne zwiększone zużycie ani przeciążenie tej osi w porównaniu do naczep ramowych. Robili badania nawet jaki jest nacisk na ostatnią oś podczas kiprowania i tu masz rację ok 20 ton a na wywrotce ramowej tylko o 20% jest niejszy podczas tej samej operacji i to nie jest opinia bo komuś tak się wydaje na oko tylko potwierdzone to jest badaniami.
Cytuj:
20 ton jest tylko na dwóch kołach
Goodyear też odpowiedział podobnie jak producent osi że mają takie same doświadczenie w tego typu naczepach.
Cytuj:
poduszki na dłuższą metę tego nie wytrzymają
Powietrze z miechów podczas kiprowania należy wypuścić ale to już powinien każdy wiedzieć.
Cytuj:
- Podczas podnoszenia, tylne podwozie "podjeżdża" do przodu ok metr. Zademonstruj jak tym podjechać pod rozściełacz do masy bitumicznej, przecież wysypie się wszystko przed maszynę, i to będzie ostatni kurs tej naczepy z masą...Ty, a jak komuś ręczny trzyma na naczepę to co, koło ten metr w poślizgu pokona? Przecież to 10 razy tak się zrobi i opona szrot będzie.
W przyszłym tygodniu będę testował właśnie to funkcję. Projekt to uwzględniał ale praktyki takiej nie mam i w stanach tymi naczepami woziliśmy tylko kruszywa taka była specyfika rynku.
Cytuj:
betoniarnie że wożą non stop jednen towar w jedno miejsce, i tam takie rozwiązanie pewnie się sprawdzi.
Witam serdecznie kolegę i dzięki za profesjonalną odpowiedz, wręcz wyjąłeś mi to z ust.
Cytuj:
Nie wiem, nie żebym krytykował, ale jakoś nie widzę żeby polskie firmy stały w kolejce po ten typ naczepy.
To nasz produkt będzie jeżdził do klientów, a nie klienci będą stali w kolejkach bo to już niestety nie model sprzedaży jak w PRL. Czas pokaże czy mam rację że to słuszna droga ale ja w to wierzę i łatwo się nie poddaję.
Cytuj:
A uwag powyżej nie traktuj personalnie. To są problemy nad którymi możecie popracować z KH Kiper, co by ulepszyć ten produkt.
Dokładnie tutaj się z Tobą zgadzam i dziękuję za Twój post który merytorycznie ożywia dyskusję mam nadzieję że w niedługim czasie będzie okazja spotkać się na żywo najlepiej w większym gronie. Postaram się odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania.
Na dzisiaj muszę kończyć bo rano kolejny wyjazd do KH KIPPER.
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do dyskusji.