Cytuj:
Ale za co niby dorwali tego typa? Jego posesja,jego kanalizacja i jego studzienka i jeżeli zrzuca tam zwyczajne ścieki komunalne a nie zużyte paliwo jądrowe to w czym problem? Za co dostał karę i kto go wykończył? Policja? Straż gminna?
Straż gminna wyczaiła, później poszła za tym policja, a jak dowiedzieli się, ze ochrony środowiska to po gościu. Wytłumaczysz się, ze lejesz szambo, a nie paliwo jądrowe?
Nie, bo dasz kwity ze lałeś szambo to dostaniesz za szambo, dasz kwity ze lałeś paliwo jądrowe dostaniesz za paliwo, tak czy inaczej, biorąc ścieki od klienta stajesz się ich właścicielem i to ty jesteś odpowiedzialny za ich utylizację. Utylizację, a nie lanie w kanalizację.
Cytuj:
Ty masz w tej chwili podpisaną umowę bezpośrednio ze zlewną na odbiór twoich ścieków? to jest umowa na czas określony? Czy każdy szambelan
Kurła nie pisz szambelan, bo to razi
Cytuj:
podczas zbliżającego się terminu zakończenia umowy drży o to czy przedłużą z nim umowę/pozwolą nadal zrzucać ścieki do zlewni?
Jest na czas określony.
To wszystko zależy. Teoretycznie przedłużą a praktycznie to potrafią nie przedłużyć zwłaszcza gdy gmina akurat kupiła sobie nową beczę. Lecz raczej przedłuża, nie ma co dygać
Cytuj:
Podczas zrzucania ścieków,pilnuje cię jakiś pracownik zlewni? obserwuje co zrzucasz,ile i dlaczego? Są jakieś wąty,dlaczego tak dużo,dlaczego tak śmierdzi,dlaczego tyle papieru toaletowego itp?
No i znów zależy jaka zlewnia. Na jednej spokój, na innej majster drze jape czego tyle syfu (bo stara na której wywala śmieci grabiami) a na innej po prostu na koniec miesiąca przyjdzie z fakturą obciążenie bo przekroczyłeś pH (masz tabelkę w umowie jakie ph jest poprawne)
Cytuj:
Powiadasz,że cię gnębią,ślą donosy i uprzykrzają życie.A tych nielegalów nikt nie podpiernicza? Są pod parasolem ochronnym ludzi bo wywożą za pół-darmo?
Wszystko jest ładnie pięknie, cudownie dopóki komuś nie odbije i ktoś na kogoś nie napisze donosu, wtedy gminna leci całą wieś po kolei, każdy dostaje 100zł za brak kwitów a ty masz 2 tyg jazdy tylko z jednej miejscowości
Ale po co pisać donosy skoro nielegal bierze ok 50zł za 6m, a legal 120? Wieś cała cicho siedzi, bo sołtys ma robotę
Cytuj:
Co powiesz o tych przydomowych,ekologicznych,oczyszczalniach? czy widzisz w tym zagrożenie dla swojej działalności?
Czytałem,że to jest jakaś cudowna sprawa-ścieki same znikają i nic nie trzeba przy tym praktycznie robić.Czy te oczyszczalnie będą coraz popularniejsze,czy koszt założenia jest o wiele wyższy niż szambo i nigdy nie zyska to na popularności?
Mam jednego gościa któremu zakopali ekologiczne w glinę
I jednego, co 5 lat nawet baterii nie sypał, wiec jedynie pomogła koparka i wywalenie całego szamba
Poza tym, uważam ze jeśli ktoś regularnie czyści je co pół roku/ co rok to nie ma z tym większych problemów.
Koszt jest wyższy, u nas w kilku miejscowościach gmina dofinansowywała, kto chciał to dopłacał jakieś gorsze i miał ekologiczne. Najważniejsza zasada to zero chusteczek nawilżonych.
I znów sprawa różnych oczyszczalni, większość nie robi problemów, a jedna u mnie liczy sobie to po 27zł/m3 netto.
Cytuj:
Teraz trochę luźniejsze pytanie.Czy zdarzały ci się prośby,żeby wyłowić/odcedzić jakąś...drogocenną rzecz ze ścieków? Np.klientowi wpadła tam sztabka złota,albo jakieś diamenty i błagał,żeby to odszukać?
Raz jedna przyszła i szukała łańcuszka, lecz niestety bez efektów...
Cytuj:
I coś w tym musi być. Ja na fakturach wystawiam symbol pkwiu 37.00.12.Dobrej nocki. Pozdrawiam.
A ja 37.00.2.
Jeden kraj, jedna robota a na tyle różnych sposobów.