Cytuj:
Panowie,
Bardzo Wam dziękuje za dyskusję w temacie, mam nadzieję, że rozmowa, która się odbywa i nadal będzie się rozwijać pomoże również innym użytkownikom tego forum w podobnych sprawach. Pomijam w tym momencie sprawę poduszek - jak zauważyłem jest to kwestia dyskusyjna, mam nadzieję, że osoby posiadające wiedzę w tym zakresie wcześniej lub później dojdą do wspólnego porozumienia / kompromisu. Mam jednak zasadnicze pytanie dotyczące tytułu tego postu :
Mój ciągnik siodłowy ma wysokość 1290 mm bez obciążenia. Czy przy obecnej wysokości siodła ciągnika, nie zmieniając położenia poduszek, a jedynie zmieniając blachę pod siodłem na 12 mm, tym samym uzyskując 1260 mm wysokości siodła oraz zmieniając wysokość naczepy u producenta na 1250 mm będzie ok ? Moim skromnym zdaniem, jeżeli chcę mieć wszystko idealnie, obniżę o 10 mm CS na poduszkach i jest w porządku.
MAN - myślę, że obniżenie CS o 10 mm nie wpłynie na komfort i bezpieczeństwo jazdy,
Kierownik - takie rozwiązanie będzie ok ?
davo76 - CS 6x4 jest wyższy na siodle od standardu (kolega MAN taką informację przekazał w tym poście, co potwierdzam patrząc na zdjęcia mojego CS), więc naczepa 1250 mm będzie ok ?
Rossi - tak, naczepa 4-osiowa obowiązkowo, w innym przypadku byłoby trochę ciężko z rozłożeniem masy koparki i osprzętu.
Kup naczepę na 125 - i Twojego 129 zmieniać nic nie musisz - będzie dobrze, ewentualnie poduchami coś tam zjechać.
Moje 4x4 i 130cm siodło z naczepą wywrotką na ramie ok 9,5m Mega - poduszki przedniej osi się skończyły a koła jeszcze ziemi nie dotknęły - Wieltonka też rama tej samej długości koła ziemi dotykają ale górę kielichu widać ... - ni jak 115mm standardem jechać nie idzie z tak wysokim siodłem. Druga sprawa 3 osiowy ciągnik ma więcej ramy za siodłem - jakieś nie równości, przełamania terenu i spotykają się ramy ciągnika z naczepą dlatego standardem jest wyższe siodło by tego uniknąć (o zrywaniu nadkoli nie wspomnę), dlatego płytę zostaw. Mój pusher z rególowanym siodłem miał coś chyba koło 126 jak go kupiłem - poduchami zjechałem na 122 - na wielkich [wycenzurowano] z ładunkiem pchana jak jest w górze potrafi dobić do podłoża, ale czekam aż opony się zjadą to dostanie niższy profil i będzie jak należy.