Cytuj:
jest coś takiego, czego niektórzy nierozumieją, jak umiejętności kierowcy zawodowego pojazdu ciężarowego.
ja o tym trąbię od lat i staram się uświadomić, że prawdziwego profesjonalistę nie tworzą opowieści z mchu i paproci, nieodpowiedzialne zachowania mogące zaimponować 14-latkom, czy drewniaki i potfel na łańcuchu.
fachowca czynią jego umiejętności.
zdaję sobie sprawę, że zdobywanie tych umijętności i stałe podwyższanie ich jest uciążliwe, bo łatwiej kupić drewniaki i portfel oraz obowiadać niestworzone historie na CB.
jak część kolegów wie prawo jazdy jest różnych kategorii i tam gdzie wyższa odpowiedzialnośc są wyższe wymagania.
Nie bardzo rozumiem tej części twojej wypowiedzi. To jest aluzja do mnie ? Moja wypowiedz (a zarazem tego człowieka) była normalną wypowiedzi -ani tu się nie chwalił On ani nie zmyślał
Cytuj:
to że temu Holendrowi przyszło hamować gwałtownie, to jest w pewnym stopniu brak jego przewidywania sytuacji na drodze.
oczywiście podczas jazdy mogą się zdarzyć różne rzeczy, ale kierowca od tego jest zawodowym, aby umieć przewidywać.
tak jak kiedyś Z. Ambroziak napisał o Krzystofie Ignaczaku który zaczynał karierę jako libero i czasami pozostawał bezradny: libero jest od tego aby podbić wszystkie możliwe piłki i kilka tych niemożliwych do podbicia i nie ma co bezradnie rozkładać ręce.
tak kierowca zawodowy jest od tego aby przewidzieć wszystkie sytuacje jakie mogę się zdarzyć i klika tych nieprzewidywalnych, to jest jego zawód.
a to, że ten kierowca był Holenderm nie ma najmniejszego znaczenia, bo są Holendrzy słabo jeżdżący, tak jak bywają murzyni wolno biegający, albo nie umiejący grać w koszykówkę.
Akurat nie po to napisałem, że to Holender, żeby podwyższyć jego umiejętności jazdy. Specjalnie tutaj określiłem jego wiek (czyli jakoś nie za bogato doświadczony). Swoją drogą widziałem tam kierowców ok50 letnich, którzy jeździli od wielu lat i potrafili jakoś nakręcić, oraz widziałem kierowców, którzy mieli 28-30lat i zestawem wycofywali na centymetry (dosłowne bez przesadzania). Ale nie chodzi mi tu o umiejętności chodziło mi co się stanie gdy zaciągnę ręczny- czy lepiej hamuje, czy nie stanie bokiem itp