Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 08 gru 2011, 21:08

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: scania

Witam serdecznie.
Mam problem, który objawia się w ten sposób, że jest olej silnikowy w układzie chłodzenia. Dodam tyle że wymieniłem pokrywę na nową, wszystkie uszczelnienia przy chłodnicy oleju. Wszystko na oryginalnych częściach z serwisu. Sama chłodnica też została sprawdzona w serwisie Scania i okazało się że jest dobra. Nie widząc żadnej poprawy, wymieniłem tuleje, uszczelki pod głowicami, pierścienie i przy okazji panewki. Zostały także sprawdzone głowice. Po przejechaniu po remoncie około 8.000km i czyszczeniu co chwila zbiorniczka wyrównawczego olej na nowo w nim jest. Proszę o pomoc.

Użytkownik

Użytkownik

Przy tym typie awarii w Scaniach sprawdzasz kolejno:
chłodnice oleju, sprężarkę powietrza, retarder(w tym wypadku odpada) i dopiero głowice i uszczelnienia.

Kolejność wg. częstości występowania awarii.

Kanio najlebszo!

Użytkownik

Użytkownik

Sprawdź uszczelkę sprężarki powietrza , u mnie to ona była powodem że olej zaczął się dostawać do układu chłodzenia .

Użytkownik

Użytkownik

Tak jak koledzy podpowiedzieliście wymieniłem sprężarkę powietrza. Przed wyjazdem Scanii w drogę wypłukałem dokładnie zbiorniczek wyrównawczy. Zrobiła trasę 1500km. W zbiorniczku znów zebrał sie czarny olej silnikowy. Nie wiem sam czy to jeszcze wyłazi ten olej stary czy po prostu usterka nie została zlikwidowana. Najlepiej pewnie by było znów przeczyścić zbiornik i puścić auto w trasę ale jak narazie musi postać do Nowego Roku bo mamy przestój świąteczny.

Użytkownik

Użytkownik

Może to być tak jak kolega wcześniej pisał uszczelka pod chłodniczką oleju , to częsta przyczyna takiego stanu rzeczy w Scaniach , wystarczy wymienić uszczelkę i takie dwa ornigii i po problemie .. A co do płukania układu , są do tego specjalne środki które zrobią to szybko i skutecznie ... Ja używałem środka który się nazywał Oil cleaner , czy jakoś tak . Wlewasz jedno opakowanko , dolewasz wody do pełna , i zostawiasz auto odpalone aż się otworzy termostat , wylewasz to i w razie czego powtarzasz czynność jeszcze raz. U mnie wystarczyły dwa takie płukania .

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Może to być tak jak kolega wcześniej pisał uszczelka pod chłodniczką oleju , to częsta przyczyna takiego stanu rzeczy w Scaniach , wystarczy wymienić uszczelkę i takie dwa ornigii i po problemie .. A co do płukania układu , są do tego specjalne środki które zrobią to szybko i skutecznie ... Ja używałem środka który się nazywał Oil cleaner , czy jakoś tak . Wlewasz jedno opakowanko , dolewasz wody do pełna , i zostawiasz auto odpalone aż się otworzy termostat , wylewasz to i w razie czego powtarzasz czynność jeszcze raz. U mnie wystarczyły dwa takie płukania .
Przeciez kolega w pierwszym poscie pisal ze wymienil pokrywe chlodnicy oleju i oringi

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9151637
Samochód: MOBILNE SERWISY

Problem może być w czyszczeniu układu jak wspomniał kolega. Ostatnio w Strasbourgu robiłem tga gdzie do układu poszło około 15l oleju ( uszkodzona chłodnica oleju) i w takim wypadku musisz czyścić układ kilkukrotnie. W październiku robiłem scanie za Częstochową i poprzednia firma wymieniła chłodniczkę oleju a po jakimś czasie robili głowice a okazało się że nie wyczyścili układu i non stop w zbiorniczku wyrównawczym był olej- efekt 5 razy czyściłem układ i było ok

NAPRAWY INSTALACJI ELEKTRYCZNYCH KOMPUTEROWA DIAGNOSTYKA
REGENERACJA ZAWORÓW APM (EL1100) ECAM APS

Użytkownik

Użytkownik

Także robiłem remont silnika w 420 wraz z remontem także uszczelnienie chłodnicy oleju. Po przejechaniu niecałych 11 tyś km pojawił się olej w układzie chłodzenia a przyczyna były uszczelki chłodnicy oleju. Z tego co wiem uszczelki są zielone i czarne. Któreś z tych dwóch są wadliwe i po prostu nie wytrzymują, które nie pamiętam. Po wymianie i przeczyszczeniu układu problem zniknął.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 411079

Ja po wymianie chłodnicy oleju, miałem jeszcze długi czas masło stopniowo zanikające w zbiorniczku. Ok 20l oleju zlane z układu chłodzenia. Po naprawie 2 razy zalana wodą ze środkiem rozpuszczającym olej, Rozgrzana na dławiku do 80stopni. Dalej po zjechaniu z trasy czyszczenie samego zbiorniczka myjką. I tak po kilku trasach (5,6 po 2000km)czysto. Jedyna opcja(żeby mieć pewność braku oleju) to staranne kilkukrotne czyszczenie całego układu z dobrą chemią.

Użytkownik

Użytkownik

Powiem Wam panowie że już nie mam siły na tą swoją Scanie. Czyściłem trzy razy układ tak jak kolega "TczewTomek" podpowiedział specyfikiem do tego stworzonym. Scanią pojechałem w drogę po przejechaniu 700km znów czarny olej. Kilka razy czyściłem sam zbiorniczek wyrównawczy lecz zawsze po czyszczeniu wpierw robiło sie białe masło, ale po przejechaniu więcej jak 500km w zbiorniczku już był czarny olej. W akcie desperacji wymieniłem po raz kolejny wszystkie uszczelnienia przy chłodnicy oleju, ale tym razem z nową chłodnicą ( miałem nadzieje że może w serwisie sprawdzając starą chłodnice się pomylili). Przy tym było znowu płukanie układu. Niestety cała sytuacja z olejem się powtórzyła, po przejechaniu 380km w zbiorniczku było masło z następnymi kilometrami był już czarny olej.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN 19-322 1W8JRFL

Jeszcze taka rada, Sprawdz dokładnie poziom płynu przed trasą i po czy przybyło i oleju czy ubyło

Użytkownik

Użytkownik

Z tego co piszesz to niby wymieniles juz wszystko co mogloby byc przyeczyna.

A myslales o uszkodzeniu bloku?? Takie historie co prawda bardzo zadko ale jednak sie zdarzaja.

Użytkownik

Użytkownik

Przy wymianie oringów przy chłodnicy oleju zakładałeś oryginalne?
Trochę dużo rzeczy zrobiłeś więc bardzo ciężko powiedzieć cokolwiek.A uszkodzenie bloku - tu trzeba mieć przeogromnego pecha.
Tyle ode mnie

Użytkownik

Użytkownik

Uszczelnienia były oryginalne. Jeżeli chodzi o blok słyszałem takie historie, ale tak jak tu kolega mówi, trzeba by było mieć przeogromnego pecha bo takie awarie zdarzają się bardzo rzadko. Teraz jeszcze zaznaczyłem na bagnecie poziom oleju, po przejechaniu paru tras zweryfikuje czy olej ubywa, jeżeli tak, będzie to oznaczało raczej że olej nadal jakąś drogą dostaje się do płynu. Mimo to, coraz bardziej myślę, że jest to jednak wina uszkodzonego bloku. Jeżeli macie jeszcze koledzy jakieś sugestie proszę pisać, z góry dziękuje.

Użytkownik

Użytkownik

a czy jak miales zdjete glwoice silnika to sprawdzane byly na szczelnosc??

Użytkownik

Użytkownik

Głowice były sprawdzane, pisałem o tym w pierwszym poście.

Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]