Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 01 mar 2012, 0:10

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: MAN TGL 12.220

Witam,
Zamierzam zakupić pierwszy samochód ciężarowy i nie bardzo orientuję się w kwestii wszystkich przepisów związanych z transportem, a na dodatek sprawa jest dość zawiła dlatego proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów.
Otóż sprawa wygląda tak:
Ja i moi rodzice prowadzimy własne firmy, działające w tej samej branży z wiązanej z handlem. Część towaru którym handlujemy dowozimy sobie sami, do tej pory busem o dmc 3,5t. Teraz chcemy wziąć większy samochód (dmc 12t) na leasing, na firmę matki. Jednak tym samochodem będzie jeździł mój ojciec i ja.
Jakie papiery musimy mieć, poza prawkiem oczywiście :wink: ?
Czy to jest transport na potrzeby własne ? itd...???
Pozdrawiam :)

Post Wysłano: 01 mar 2012, 9:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Transport na potrzeby własne jest to przewóz niezarobkowy, pomocniczy do zasadniczej działalności firmy, a więc w Waszym przypadku pasuje, ale
-pojazdy samochodowe używane do przewozu są prowadzone przez przedsiębiorcę lub jego pracowników (firma mamy musiałby was zatrudnić)
-przedsiębiorca legitymuje się tytułem prawnym do dysponowania pojazdami samochodowymi (można użyczać nieodpłatnie)
- w przypadku przejazdu pojazdu załadowanego — rzeczy przewożone są własnością przedsiębiorcy lub zostały przez niego sprzedane, kupione, wynajęte, wydzierżawione, wyprodukowane,wydobyte, przetworzone lub naprawione albo celem przejazdu jest przewóz osób lub rzeczy z przedsiębiorstwa lub do przedsiębiorstwa na jego własne potrzeby, a także przewóz pracowników i ich rodzin (jedna firma nie może transportować rzeczy drugiej firmy)
Aby tak jeżdzić trzeba posiadać zaświadczenie na potrzeby własne ze Starostwa (na kraj) lub od GITD (zagranica).
Kierowcy muszą oczywiście mieć badania lekarskie, psychologiczne i kursy zawodowe tak jak w transporcie zarobkowym.

Post Wysłano: 06 mar 2012, 17:00

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN TGL 12.220

ok. Wielkie dzięki.

Post Wysłano: 06 mar 2012, 23:22

Cytuj:
Transport na potrzeby własne
Nie ma czegos takiego.

Post Wysłano: 07 mar 2012, 12:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Transport na potrzeby własne
Nie ma czegos takiego.
Słusznie. 'Przewóz na potrzeby własne' powinno być.

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]