Witam
Mam pytanie czy jeżdżąc jako kierowca po Polsce mogę być ubezpieczony w krus na jakiejs umowie albo zleceniu gdyz chciałbym brać więcej wypłaty bo czytalem że nie mogę mieć niż 2600 brutto na umowie zleceniu
Gospodarstwo mam tylko czy jest możliwość bym był ubezpieczony w krusie i dalej pracował jako kierowca czy muszę mieć umowę na pełen etat bo przecież składki są rozliczanie z godzin z karty
Samochód: orange i grafitowy
słuchaj a nie prościej zadzwonić do krus-u przecież każda sprawa wygląda inaczej, już nie mówię o tym by poczytać przepisy, ale urzędnik wskaże konkretne paragrafy i na tym się będziesz mógł opierać.
_________________ nie cytuję postów innych użytkowników
Każdy pracownik zatrudniony na umowę z automatu zostanie zgłoszony do ubezpieczenia w ZUS. Żeby podlegać ubezpieczeniu w KRUS musisz założyć własną działalność jako kierowca i jeździć na kontrakcie wystawiając za swoje usługi fakturę sprzedaży dla zleceniodawcy. Wiąże się z tym cała własna rachunkowość ( którą możesz zlecić dla dowolnego biura rachunkowego) i samodzielne rozliczanie z KRUS przy czym jest ograniczenie - roczny limit dochodów. Jeśli go przekroczysz będziesz musiał w następnym roku przejść na ZUS.
.... i samodzielne rozliczanie z KRUS przy czym jest ograniczenie - roczny limit dochodów. Jeśli go przekroczysz będziesz musiał w następnym roku przejść na ZUS.
Nie roczny limit dochodów tylko jak dobrze pamiętam to jest jakiś limit wpłaconego podatku.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 22 gości