Dzisiaj przeglądając lkw-infos.eu natchnąłem się na (nowego) Forda Cargo.Przeglądnełęm szybko WC i też nic nie znalazłem.Może wy coś więcej o tym samochodzie wiecie.
W rzeczywistości Ford ten jest mniejszy niż się to wydaje na zdjęciach, w szczególności wnętrze, trumienka na środku jest naprawdę potężna.
Ogolnie wnętrze można porównać do kabiny starego Volvo FL10.
Ja kiedyś takiego forda widziałem na magazynach cersanitu w Starachowicach na rosyjskich blachach ale niestety nie zrobiłem zdjęcia bo to było o godzinie 5 i jeszcze nie ogarniałem. Ale kabina jak na ciągnik jest naprawdę mała.
Za bardzo amerykańskie wnętrze, u nas się nie przyjmie (chyba że skusi czymś innym, np. niską wagą). Deska mniej ergonomiczna, niż w Premium pierwszej generacji. Z zewnątrz ciekawie - inaczej, niż wszystkie. Piękne to nie jest, ale niektórym może się podobać.
A według mnie ma również szansę w naszej części europy. Pod jednym warunkiem - będą mieli dostępną sieć serwisową. Mówi się że już szukają partnera w Europie do sprzedaży swoich ciężarówek.. Kto wie, może będę sprzedawać te Cargo w niektórych salonach Forda "osobowego"?
Silnik CHYBA autorski Forda, produkowany w Turcji i Brazylii. Oznaczenie silnika to 3.10 L, ma 6 cylindrów i 460KM i 2100NM. Norma spalin to Euro5 osiągnięte z wykorzystaniem SCR a hamulec silnikowy o mocy 282kW.
Skrzynia biegów z 4-stopniowym retarderem o mocy 500kW, do tego EBS, ESP, tempomat, immobilizer, hamulce tarczowe w standardzie.
Nic więcej z Tureckiego forum nie wyczytałem.
Natomiast co do ceny, to poprzednia generacja, z mniejszą kabiną (niżej zawieszoną), z silnikiem 380KM (jedyny dostępny) i ogólnie sporo różnic we wnętrzu - kosztowała około 140 000TL za model 2012 od dealera - na nasze około 250 000zł.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 13 gości