Cytuj:
Zgadza się, ale te cielęta nie idą na hodowle tylko na rzeź
I Krzysiek#035 i Martin#029 maja rację. Cielaki 95-120 kg idą jak najbardziej na export. Nie są one kierowane na rześ tak jak napisał to Martin ( może sporadyczne przypadki) ale do dalszej hodowli na ciężkie byki. W tym przedziale wagowym wysyła się głównie cielęta zPodkarpackiego, Małopolskiego. Sa to Simmentalery i Krzyżówki eksportowane głównie do Hiszpani i Włoch.
Natomiast waga 70-80 zazwyczaj NCB (nizinne czarno białe) również są wysyłane na Eksport. Do Hiszpani jadą cielaki mięsne podchodzące pod granice 80kg, a np. do Holandii i Belgii wysyła sie jak najmniejsze mające najlepiej ok 60kg . W Hiszpani te cielaki trzyma sie na byki rzeźne a w Holandii na tzw różowe mięso - przy wadze ok 160 trafiają do rzeźni.
Jeśli wysyła sie cielaki na Holandie i mają średnią wagę 60kg to na Camion ( Samochód + przyczepa ) można załadować ok 300szt.