Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 11 sty 2010, 1:03

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam serdecznie.
W mojej Scanii 4 360 PS z 97r. pojawił się olej w wodzie. Na początek mój mechanik wymienił oringi na wymienniku ciepła (chłodnicy oleju) i to nie pomogło, podmieniliśmy wymiennik z inną scania i w tej innej spokój, a mojej ciągle czarny olej w wodzie. Mechanik mówi "robimy silnik bo to na pewno tuleje od środka przerdzewiały i tamtędy się olej dostaje"... no i zrobiliśmy remont silnika, wydawało się, że spokój, a scania znowu ma cały przedni grill w oleju ( żyga olejem bo poprzedni właściciel wypali w zbiorniczku wyrównawczym wody dziurkę od góry).
Gdzie może być przyczyna moich kłopotów?
Proszę o radę i dziękuje z góry za pomoc.

Post Wysłano: 11 sty 2010, 1:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Cytuj:
podmieniliśmy wymiennik z inną scania i w tej innej spokój,
Cytuj:
Gdzie może być przyczyna moich kłopotów?
Nie wiem, może się nie znam, ale... w chłodnicy oleju? Może warto kupić nową?

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 11 sty 2010, 2:10

Użytkownik

Użytkownik

Po mojemu zostaje jeszcze sprężarka powietrza. Albo kupno nowej/ regenerowanej lub samodzielna naprawa.

Kanio najlebszo!

Post Wysłano: 11 sty 2010, 13:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6032841
Samochód: Volvo

kolego sprawdź uszczelki w chłodnicy oleju bo możliwe że mechanik pomylił śruby bo jedna chyba jest krótsza a druga dłuższa. Przynajmniej ja tak miałem tylko że w MAN-ie.

Post Wysłano: 11 sty 2010, 19:42

Użytkownik

Użytkownik

Plukanie ukladu chlodzacego z oleju to dosc dlugi proces :wink:
Napewno jest to nowy olej ?
Jak plukaliscie uklad ?
Ta dziurke w zbiorniczku radze jakos zalatac/wymienic zbiornik.
Peknieta/przerdzewiala tuleja/je raczej nie daja takich efektow.

Post Wysłano: 11 sty 2010, 21:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Sprawdzcie usczelkę w głowicy sprężarki powietrza, mi w volvie poszedł płyn ściekający z głowicy przez tłoki sprężarki do oleju

Filmy z tras

Post Wysłano: 13 sty 2010, 20:44

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki panowie za podpowiedzi... jeżeli piszesz kolego, że problem jest w chłodnicy oleju to już pisałem, że na początku wymieniliśmy oringi, a później podmieniliśmy chłodnicę oleju (czyli wymiennik ciepła od innej scanii), a więc nie tu kwi przyczyna. Jeżeli chodzi o sprężarkę to przy walniętej skutek byłby odwrotny, czyli woda w oleju, a u mnie jest olej w wodzie. Nie wiem już cholera gzie szukać przyczyny.
Pozdrawiam

Post Wysłano: 13 sty 2010, 22:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Z postu wynika, że po zamianie tych chłodnic wszystko było ok, no ale widocznie nie zrozumiałem, dlatego napisałem to, co napisałem ;)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 11 kwie 2010, 9:11

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: co się trafi

może wypalił ta dziurkę w zabiorniku bo robiło mu się tam duże ciśnienie? Wychodzi na uszczelkę pod którąś głowicą

Post Wysłano: 11 kwie 2010, 11:41

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
no ale widocznie nie zrozumiałem...
Kolega napisał że jak zamienił chłodnicę oleju ze sprawnego auta u niego był nadal problem a dawca chłodnicy założył chłodnicę z problemowego auta i u niego jest wszystko OK czyli tym sposobem wyeliminowali ten element.
Cytuj:
Mechanik mówi "robimy silnik bo to na pewno tuleje od środka przerdzewiały i tamtędy się olej dostaje"... no i zrobiliśmy remont silnika...
Podczas remontu rozumię że nowe uszczelki pod głowicami pozakładaliście , ale czy sprawdzaliście głowice , może one są popękane wewnątrz. Co do dziurki w zbiorniczku to jej nie powinno być , układ chłodniczy powinien być szczelny i pracować na delikatnym ciśnieniu jeśli ktoś coś tu grzebał to znaczy że mu robiło zbyt wielkie ciśnienie w płynie i w chałpniczy sposób rozwiązał problem.

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]