Eksluatacja to tak.
Sprzęgło jest JEDNOMASOWE, sterowane linką nie hydraulicznie, rozrząd to pasek koszt ok 450zł(blisko TDI'ka), przednie zawieszenie w nim wymienia się simerbloki na wachaczach po 30zł na strone, tam jest zwykły wachacz z przodu, żadnych cudów, tył to belka i resory, ale komforotowo to jedzie i w ogóle się tam nie zagląda, klocki tarcze jest teraz tyle zamienników że ceny np między fordem, volkswagenem, a chryslerem jest bardzo niska, naprawdę ceny gratów nie zwalają z nóg jak to obiegowa opinia chodzi.
Krążą opinie że elektryka w nich lubi być kapryśna, mój ten starszy miał licznikowo 300pare nie wiadomo ile w pamięci, jedyną awarią elektryki był: zgnity przycisk otwierania bagażnika pod blendą na rejestracje, przekaźnik świec żarowych za 8zł kupiony w sklepie z częściami do lublina.
Po 300tyś wyłożyły się wtryskiwacze, ale auto zrobiło pewnie ze 150tyś na polskim paliwie się po prostu zużyły. Koszta jakieś 1.5-2 lata temu ok 2 tyś zł, teraz robią po 350zł sztuke. termostat kiedyś kosztował 800zł netto
teraz w granicach 200, ale jest sposób żeby go usprawnić za 20zł także nie ma problemów. Amortyzatorów nie wymieniałem bo nie było takiej potrzeby, mój jeździł fest doładowany klamotami
Ale spalanie w okolicy 7, 8 litrów w mieszanym trybie, i naprawdę ten silnik ma "kopa" obrotomierz nie ważne na jakim biegu mija równo 2 tyś obr i zachowuje się tak jak by dostał konkretnego kopa w d**pe
Do tego masz 4 pełno wymiarowe fotele i kanape na troje dzieci, lub dwoje dorosłych. Wywalasz fotele i możesz w nim spać jest ogromny. Jak trafisz wersje LX do 22tyś powinieneś takiego 2003rok wykopać będzie miała 100% dwu strefowy klimatronic, skóry, elektryczne fotele, elektryczne przesuwane drzwi i klapę, webasto nawigacje, zmieniarkę, isofixy i przeróżne detale nawet głupie podświetlenie zegarów jest inne niż w niemieckich klamotach, wszystko jest tam zrobione naprawdę z jajem plastiki nie trzeszczą, nie piszczą. A radio w nich rozwala konstrukcje
NAPRAWDĘ NIE JEST DROŻSZY W UŻYTKOWANIU OD PODOBNEGO VAGA CZY FRANCUZA, A TE SAMOCHODY SŁYNĄ Z KOMFORTU.
W MAŹDZIE 6 JEST PROBLEM Z PANEWKAMI.